<p>Celeste Schoemaker met haar medespelers van Gekkoo Uniek in de voorstelling PARAplu&#39;s</p>

Celeste Schoemaker met haar medespelers van Gekkoo Uniek in de voorstelling PARAplu's

(Foto: Roel Kleinpenning )

‘Het was een raar jaar voor Gekkoo’

  Politie

Gaanderen - Alles en iedereen wordt wel op één of andere manier geraakt door corona. Ook Theaterfabriek Gekkoo ontkomt er niet aan. Sinds vorig jaar maart kunnen er geen lessen en voorstellingen worden gegeven. “We hebben nu goede hoop, maar blijven wel afhankelijk van de versoepelingen.”

door Hans Hissink

Gekkoo is een stichting uit Gaanderen die zich al ruim 10 jaar bezighoudt met het aanbieden van projecten aan kinderen, jongeren en (jong)volwassenen. “Met onder meer lessen, workshops en voorstellingen op locatie proberen we deelnemers meer zelfvertrouwen en handvatten te bieden om deel uit te kunnen maken van de maatschappij,” legt Pieter van Dijk uit. Hij is sinds 2009 artistiek leider en docent bij Gekkoo.

Raar jaar

“Het was een raar jaar. We hadden ruim 80 leerlingen die verdeeld over vijf dagdelen les kregen. Hopelijk komen die weer terug in september. Want juist nu is het ontzettend belangrijk om creatief bezig te zijn en weer samen de wei in te mogen. We hebben wel wat dingen online kunnen doen. Zoals de lessenseries ONLINE Samen-ZIJN, waar we spelers met een beperking hebben meegenomen in de mogelijkheden om online een hoorspel, een sprookje en een videoclip te maken. Maar theater valt en staat nou eenmaal met fysiek contact. En de jongeren willen zo graag, maar kunnen en mogen nog niet,” zegt Pieter.

‘Jongeren willen zo graag, maar kunnen en mogen nog niet’

Wat wél doorging was de voorstelling PARAplu’s van Gekkoo UNIEK, zondag 23 mei op het schoolplein van basisschool De Drie Linden in Silvolde. Gekkoo UNIEK is een gezelschap van jongeren mét en zonder beperking. PARAplu’s is een muzikale en tekstloze bewegingsimprovisatie voor negen spelers, een schoolplein én een handvol paraplu’s. Een voorstelling over regels en kaders. Over afstand en respect. Over grenzen stellen en accepteren. De voorstelling maakt voelbaar dat grenzen zeer persoonlijk zijn. “Ondanks dat het een buitenvoorstelling was, mocht er geen publiek bij. Dat zijn nou eenmaal de coronaregels,” vertelt Pieter teleurgesteld.

Wat ook doorging was ‘coronaproof’, de film over een jongerengroep waar het Covid-virus de onderlinge vriendschap op de proef stelt. Jorn Snelting maakte met 11 jongeren een prachtige kortfilm over dit onderwerp.

Weer van start

Na de zomervakantie start Gekkoo weer met theaterlessen voor spelers van 8 tot 17 jaar. Pieter van Dijk verheugt zich op het nieuwe seizoen. “In augustus wordt dat gestart met de zomerkampen in Breedenbroek. Hiervoor kan iedereen in de leeftijd van 9 tot en met 18 jaar die creatief aan de slag wil met theater, film, dans en schrijven zich aanmelden.

Op de website is alle informatie te vinden over de verschillende mogelijkheden. Nieuwkomers kunnen eerst sfeer komen proeven. De eerste les is altijd een gratis proefles.

gekkoo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden