De posters hangen weer. (foto: Roel Kleinpenning)
De posters hangen weer. (foto: Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

‘Hopen dat iedereen de regels opvolgt’

Politiek

Doetinchem - De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Diverse maatregelen worden getroffen om de gezondheidsrisico’s bij het stemmen zo klein mogelijk te maken. De stembureauleden zullen toezien op handhaving van de regels. “Het tellen van de stemmen zal het meest problematisch worden.”

door Hans Hissink

Het zullen andere verkiezingen worden dan voorheen. Uiteraard door de coronamaatregelen die getroffen worden. Daarnaast hebben er nog nooit zoveel politieke partijen meegedaan, er zullen er 37 op het stembiljet staan. Daar krijgen de stembureauleden en de tellers hun handen vol aan.

Jan Bussing (68) is al ruim 35 jaar stembureaulid bij alle denkbare verkiezingen, vaak als tweede voorzitter, vaak op stembureau Trommelslag. “Het contact met de mensen is zo leuk dat het nooit gaat vervelen. Doordat ik vaak op hetzelfde stembureau zit, leer je de mensen ook kennen. Je weet op een gegeven moment al welk geintje ze gaan maken als ze binnen komen lopen.”

Zorgen

Ondanks alle coronamaatregelen maakt Bussing zich toch enigszins zorgen. “Ik ben wel bang voor besmettingen. Alhoewel er in het stemlokaal voldoende aandacht aan wordt besteed om het zo veilig mogelijk te houden. Het tellen zal het meest problematisch worden in verband met de 1,5 meter afstand. Dat zal tot in de nachtelijke uurtjes duren.”

“We willen de kiezers zo veilig mogelijk laten stemmen”


De stembureauleden zijn niet allemáál zo ervaren. Annerieke Heezen (74) fungeert voor het eerst als stembureaulid. “Door corona zijn er meer stembureauleden nodig. Iemand vroeg of dat niet iets voor mij zou zijn, mede vanwege mijn politieke interesse. Samen met mijn partner heb ik mij toen aangemeld.”

Spannend

Heezen ziet er niet tegenop, maar vindt het wel spannend. “Niet alleen omdat het de eerste keer is, maar ook door corona. We zijn goed voorbereid middels een online training waarvoor we een soort examen hebben moeten afleggen. Ik hoop dat iedereen zich keurig houdt aan de regels die in het stembureau gelden.”
Het team ‘Verkiezingen’ van de gemeente doet er alles aan om het stemmen zo veilig en goed mogelijk te laten verlopen. “Ieder half uur wordt alles schoongemaakt en iedereen moet thuis een gezondheidscheck doen. Bij de ingang van het stembureau hangt een poster met gezondheidscheck. Het dragen van een mondkapje en handen ontsmetten is verplicht, desinfecterende middelen zijn beschikbaar. Stembureauleden zitten achter kuchschermen en bij drukte wordt verwezen naar een ander stembureau. Een extra stembureaulid zorgt ervoor dat alles coronaproof verloopt.”
“Er zijn dus veranderingen vergeleken met voorgaande verkiezingen, maar de kern blijft hetzelfde. We willen de kiezers zo veilig mogelijk hun stem laten uitbrengen. Ook zullen de stemmen zo veilig mogelijk geteld kunnen worden,” aldus een afgevaardigde van de gemeente Doetinchem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier