Stadhuis. Foto: Burry van den Brink

Stadhuis. Foto: Burry van den Brink

Burry van den Brink

MijnStem stemhulp voor gemeenteraadsverkiezingen 2022

Politiek

DOETINCHEM – In de beeldvormende raad van donderdag 14 oktober besluit de raad het voorstel de digitale stemhulp MijnStem aan te schaffen en als hamerstuk op de agenda van een volgende besluitvormende raadsvergadering te zetten. In de praktijk betekent dat goedkeuring.

Door Bert Vinkenborg

Waarom wordt voor deze stemhulp gekozen? Al sinds 2010 is de site Stemwijzer beschikbaar voor kiezers die niet weten waarop ze zullen stemmen of die hun al gemaakte keuze graag bevestigd zien. In 2018 kwam daar een door de Gelderlander ontwikkelde stemhulp bij. Naast deze twee zijn er nog een drietal andere stemhulpen op de markt . 

Dat er behoefte bestaat aan een stemhulp blijkt uit de cijfers. MijnStem is sinds 2010 actief geweest bij alle verkiezingen en werd in 2018 door 2,2 miljoen stemgerechtigden geraadpleegd. Daarmee is deze kieshulp op dit moment de grootste in Nederland. Het verschil met de door De Gelderlander in 2018 aangeboden stemhulp is dat de stellingen waarop men kon reageren door de krant zelf waren ontwikkeld op basis van analyses van partijprogramma’s. De invulling van de stellingen van MijnStem wordt gedaan door de partijen zelf.

Zwevende kiezers doelwit van alle partijen
Het invullen van een kieshulp zorgt soms voor verrassingen. Een aantal mensen stemt al jaren op dezelfde partij, deels uit sympathie voor het programma maar vaak ook omdat men uit een ‘rood’ of ‘liberaal’ nest komt. De politiek verandert in de loop van de jaren en het blijft daarom zaak zich telkens weer opnieuw te oriënteren. De zwevende kiezer is het doelwit van alle partijen. In Doetinchem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 maakten 39 procent van de stemgerechtigden gebruik van de toen beschikbare stemwijzer. Voor de Kamerverkiezingen in 2017 wist meer dan de helft van de kiezers nog niet op wie of welke partij men zou gaan stemmen. Door gebruik te maken van MijnStem kan een stemgerechtigde inzicht krijgen in de actuele politieke standpunten.

Griffier Rob Janssens legt uit waarom voor MijnStem zou moeten worden gekozen. De stemwijzers die door de gemeente zijn bekeken lijken volgens hem veel op elkaar. Janssens: “Kennelijk zijn ze in de loop van de jaren naar elkaar toegegroeid. Uiteindelijk hebben de kosten (6.500 euro, red.) voor ons de doorslag gegeven. Het Algemeen Dagblad, net als De Gelderlander onderdeel van De Persgroep, heeft aangekondigd ook weer een kieshulp te gaan maken. De details daarvan zijn op dit moment nog niet bekend.” Desgevraagd deelt Janssens nog mede dat het toegankelijk maken van MijnStem voor blinden en slechtzienden in de prijs is inbegrepen.

De bezoekers van de site van MijnStem kunnen hun mening geven door middel van een schuifsysteem tussen eens en oneens waardoor meer ruimte geboden wordt nuances in de politieke stellingname. 

Met ons
advies voor
MijnStem
kiezen we
voor een
kwalitatief
goed product

Janssens: “Met ons advies voor MijnStem kiezen we voor een kwalitatief goed product waarmee we veel stemgerechtigden verwachten te bereiken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant