Monique Linger. Foto: PR
Monique Linger. Foto: PR PR

Kandidatenlijst GroenLinks danig opgeschud

Politiek

DOETINCHEM - Met de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart 2022 in aantocht maken de geregistreerde partijen zich op om hun kandidatenlijsten voor de sluitingsdatum van 31 januari bij het hoofdstembureau in te dienen. Vooraf worden de kandidaten door de leden gekozen en krijgen een plek op de lijst.

Door Bert Vinkenborg

Het is niet ongebruikelijk dat zittende raadsleden opstappen om plaats te maken voor nieuwe. Bij GroenLinks gebeurde dat dit keer wel heel radicaal.

De kandidatenlijst van Groenlinks Doetinchem is ingrijpend opgeschud. Tijdens de ledenvergadering op 15 december kozen de leden Monique Linger, nu nog fractieopvolger, als nieuwe lijsttrekker. De huidige fractieleden én wethouder Langeveld kwamen onder aan de lijst te staan en mogen dus als onverkiesbaar beschouwd worden tenzij er voldoende voorkeurstemmen op hen worden uitgebracht.

Een eerste gedachte die opkomt bij het bekijken van de nieuwe kandidatenlijst is “Hier heeft een paleisrevolutie plaats gehad”. Wij vroegen fractieleider Marcella Heerenveen om een reactie.

Heerenveen: “De huidige raadsleden en de wethouder staan op de nieuwe kandidatenlijst om te laten zien dat zij zich willen inzetten voor GroenLinks. Wij hebben allen gekozen voor een niet verkiesbare plek dit keer omdat we die inzet voor GroenLinks de komende tijd anders willen invullen. Hiervoor hebben wij alle vier onze eigen persoonlijke afwegingen gemaakt. De grote gemene deler is echter wel de tijdsinvestering die het raadswerk van ons heeft gevraagd. Wij zijn blij om te zien dat er voldoende enthousiaste nieuwe kandidaten zijn die raadslid willen worden voor GroenLinks. Wij zullen hen hierin vanuit onze nieuwe rollen binnen GroenLinks steunen.”

Wat de kiezers ervan vinden zal na de raadsverkiezingen blijken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier