V.l.n.r. Peter Lenters (nr. 3), Jeroen Hendriksen (nr. 1), Herman Giesbers (nr. 2). Foto: LBD Doetinchem
V.l.n.r. Peter Lenters (nr. 3), Jeroen Hendriksen (nr. 1), Herman Giesbers (nr. 2). Foto: LBD Doetinchem LBD Doetinchem

Jeroen Hendriksen lijsttrekker Lokaal Belang Doetinchem

Politiek

DOETINCHEM - Het is niet overdreven te stellen dat Lokaal Belang Doetinchem een turbulente tijd heeft beleefd. Dat die nu verleden tijd is en wat de toekomstplannen zijn vertelt de nieuwe lijsttrekker Jeroen Hendriksen daarbij terzijde gestaan door nummer twee op de lijst, Herman Giesbers.

Door Bert Vinkenborg

Jeroen (35) is een geboren en getogen Doetinchemmer. Enkele andere functies zijn bestuurslid van Veilig Verkeer Nederland afdeling Doetinchem en medeorganisator van Stadsfeest Doetinchem. Beroepshalve is hij sinds 11 jaar ondernemer en eigenaar van een reclamebureau. In 2017 was hij een van de oprichters van Lokaal Belang Doetinchem (LBD).

LBD heeft enige speerpunten die, zoals de naam van de partij al aangeeft, een sterk lokaal karakter hebben. Men richt zich uitsluitend op de inwoners van Doetinchem, Gaanderen, Wehl en Nieuw-Wehl. Hierin onderscheidt LBD zich van landelijke partijen. Volgens Hendriksen is het voordeel van lokaal zijn dat men zich niet hoeft te houden aan de richtlijnen uit Den Haag die niet per se van toepassing zijn op de gemeente.

De opkomst voor de verkiezingen vertoont al jaren een dalende trend. LBD wil dat tegenhouden en ombuigen door zich herkenbaar en lokaal te profileren. In veel andere gemeenten zijn lokale partijen sterk in de raad vertegenwoordigd. In Doetinchem zijn dat tot nog toe vooral de bekende landelijke partijen. LBD wil daar een eind aan maken en doet dat door lokale onderwerpen sterker voor het voetlicht te brengen. Hendriksen: “We kijken naar lokale onderwerpen en vertalen die en maken ze voor de inwoners herkenbaar op ooghoogte.”

Hendriksen en Giesbers zijn van mening dat de afstand tussen het gemeentehuis en de inwoners, ook in Doetinchem, behoorlijk groot is. In bijna elke gemeente kan dat volgens hen beter. “Wij zijn voor het verbinden van de gemeente en de echte behoeften van de inwoners. Vaak werkt het, maar het kan nog veel meer en ook veel beter.”
Als voorbeeld noemt Hendriksen het contact via een wijkcentrum waar professionele krachten zitten. De lijn met de inwoners kan volgens hem een stuk beter. Hij noemt de huidige toestand ‘verkokering’ ofwel het behandelen van belangen en problemen vanuit verschillende invalshoeken langs elkaar heen werkende instanties. Hij pleit voor het structureel samen met de inwoners overleg hebben en hen medeverantwoordelijk maken van hun leefomgeving. De wijken zouden een meer centrale rol binnen de gemeente moeten gaan spelen. Door een goede samenwerking van inwoners en instanties moet een krachtige en leefbare wijk ontstaan.
Over de vitaliteit van de stad meent Giesbers dat die nog beter kan. ”Zorg dat je met de juiste mensen spreekt en niet alleen met direct belanghebbenden. LBD gelooft dat daarin nog verbetering te maken is.
In het partijprogramma staat dat LBD samen met de inwoners wil gaan kijken hoe Doetinchem er in de toekomst moet uitzien. De mening van de inwoners staat daarbij centraal.


lokaalbelangdoe-tinchem.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier