Jasper Knipping. Foto: Roel Kleinpenning
Jasper Knipping. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

De SP zoekt de kiezers op

Politiek

DOETINCHEM - Al vanaf 2010 heeft de SP zitting in de gemeenteraad. Lijsttrekker Jasper Knipping (41) vindt dat het nu wel eens tijd wordt om deel te nemen aan de volgende coalitie door te scoren in de komende verkiezingen. Naast hem bestaat de kandidatenlijst van de SP dit keer uit veel nieuwe namen en gezichten.

Knipping, een geboren en getogen Doetinchemmer, is sinds 2019 werkzaam als planner en coördinator in de klimaat- en installatie branche. Voordien was hij werkzaam als planner bij enkele logistiek bedrijven en een kleine drie jaar als zelfstandig ondernemer in de Doetinchemse binnenstad.
Een kleine zes jaar is hij lid van de SP waarvan de laatste twee jaar als raadsopvolger. “In die twee jaar heb ik goed kunnen volgen hoe de raad functioneert en het optreden van de SP-fractie daarin.”

Geen fractie zonder actie
De fractie is vooral actief op straat en klampt passanten aan om naar hun mening te vragen. Het gaat er volgens Knipping om de zaken die daar opgepikt worden te vertalen naar optreden van de fractie in de raad. “Op straat hoor je de meest gevoelige en knellende onderwerpen.”
Hij noemt enkele initiatieven van de SP uit de afgelopen jaren die mede daardoor tot stand zijn gekomen. In 2020 was dat het referendum. Een ander SP-initiatief is de pilot Mondzorg voor Kinderen die recent van start is gegaan. De zelfbewoningsplicht van huizen is door de SP op de agenda gezet en aangenomen.
Een groot aantal SP-standpunten kunnen op de website worden aangeklikt. Enkele speerpunten zijn het afvalbeleid, betaalbare woningen, geen megawindmolens in de buurt van woningen en het uit de zorg halen van de marktwerking waardoor die veel te duur wordt.

Kieslijst
Omdat de kieslijst nogal is opgeschud, de huidige drie raadsleden staan nu onderaan, ontstaat de indruk dat er rumoer is. Niets is minder waar volgens Knipping. De huidige fractieleider Hans Boerwinkel vond, mede door zijn drukke werk voor de SP-fractie in de Kamer, dat het tijd werd om zijn plek vrij te maken. De kennis is niet weg en de drie vertrekkende raadsleden blijven actief in de afdeling.
Knipping over de komende raadsperiode: “We hebben er allemaal enorm zin in en staan te popelen om te beginnen. Het heeft ook voordelen als je er fris en met een kritische blik instapt.”
Over de nieuwe kandidatenlijst: “Je moet mensen vinden die er de tijd voor hebben en het echt willen. Een SP-kandidaat op een verkiesbare plaats moet ook echt wat kunnen inbrengen.”

Strijdbaarheid
De belangstelling voor de politiek is volgens hem de laatste jaren negatief beïnvloed door drama’s zoals de toeslagenaffaire, de gaswinning in Groningen en mede daardoor het gebrek aan vertrouwen in de overheid. De SP-fractie wil daar wat aan doen. Hun belangrijkste wapen daartegen is strijdbaarheid.

Over Doetinchem in het algemeen vindt Knipping dat het hier niet slecht gaat. Alle voorzieningen die bij een middelgrote stad horen, zijn er. Waar het de SP om gaat is de verdeling ervan. Er valt op dat gebied nog genoeg te verbeteren. Ook in Doetinchem bestaat armoede en daar wil de SP wat aan doen.

Over de samenwerking in de raad met andere partijen meent Knipping dat het sluiten van compromissen er nu eenmaal bij hoort, maar alleen als je niet te veel tegen je idealen in moet gaan. Zitting hebben in het college en deel uitmaken van de coalitie geeft de gelegenheid politieke punten scoren. Na acht jaar wil de SP weer graag lid worden van de coalitie, maar niet ten koste van de principes. Knipping: “Als toekomstige fractieleider ga ik samen met mijn fractieleden de strijd aan voor een eerlijke, eenvoudige en betaalbare gemeente.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant