Monique Linger in haar favoriete natuurgebied de Zumpe. Foto: Roel Kleinpenning
Monique Linger in haar favoriete natuurgebied de Zumpe. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

GL staat voor verbinding, dialoog en recht door zee

Politiek

DOETINCHEM - Lijsttrekker Monique Linger (49) maakt er geen geheim van. GroenLinks heeft nu drie zetels in de raad en zij gaat voor vijf met alle passie die in haar is.

Door Bert Vinkenborg

Monique woont sinds vier jaar met haar zoontje van 8 jaar en haar vriend in Doetinchem. Haar andere drie kinderen zijn uitgevlogen en studeren of zijn al aan het werk. De laatste 19 jaar is ze docent wiskunde in het Voortgezet Speciaal Onderwijs aan een school in de Achterhoek.
De verhuizing van Ede naar Doetinchem vond vooral plaats omdat Doetinchem een groenere gemeente is. Dat ze daardoor 50 kilometer dichter bij haar werk kwam te wonen, was een extra winstpunt. Linger: “We moeten heel zuinig met het groen in onze gemeente omgaan en houden wat we nog hebben. Het streven naar 70.000 inwoners in 2036 mag daar geen beletsel voor zijn. Laten we niet meteen beginnen met grote nieuwbouwplannen, maar eerst kijken naar de mogelijkheden die het bestaand vastgoed biedt. Inbreiding in plaats van uitbreiding.”
Sinds vier jaar is ze lid van GL en ook daarmee volgde ze haar ‘groene hart’.

Terugkijken naar de bijna achterliggende raadsperiode is lastig omdat ze toen geen deel van de fractie uitmaakte. Wel kon ze de laatste twee jaar het politieke gebeuren en de GL-fractie in de raad vanaf de zijlijn volgen. Tot de wapenfeiten rekent ze de schone en veilige fietspaden die mede door GL zijn gerealiseerd en die nog steeds verder worden uitgebouwd. GL heeft ook een steentje bijgedragen aan de plannen om de nieuw locatie van het Hotel van der Valk naast de A18 groener te maken dan aanvankelijk de bedoeling was.

De klimaatcrisis dwingt ons zoveel mogelijk groene energie op te wekken. Windmolenparken zijn daar onderdeel van, maar dat mag niet ten koste van de gezondheid van de omwonenden gaan. Linger: “Groene energie is nodig, maar wel met verstand.”
Bij de plannen en speerpunten van GL voor de komende raadsperiode horen betaalbare en duurzame woningen, zorg voor elkaar en de vergroening van Doetinchem. De nieuwe GL-raadsleden - Linger hoopt dat het er tenminste vijf zullen zijn - zijn nu nog blanco maar ontzettend gedreven. Wel nieuw, maar daarom niet minder bekwaam. Ze hebben allemaal hun eigen invalshoek en vullen elkaar uitstekend aan.

Geloofwaardigheid
Het contact met de kiezers onderhoudt GL door actief te zijn binnen verenigingen en in gespreksplatforms. Diversiteit en gelijkwaardigheid staan hoog in het vaandel. Iedere burger moet zich in de gemeente thuis kunnen voelen ongeacht culturele achtergronden, geloof of seksuele geaardheid. Bij GL hoort iedereen erbij en doet mee. Het ruimhartig accepteren van vluchtelingen moet ook een concrete vertaling krijgen in de gemeente.

Zorg is, zoals nu tijdens de coronacisis eens te meer is gebleken, een onderwerp van aandacht. Minder controle en regeldruk en de bureaucratie in de zorg moet overboord.

De oude fractie van GL vertrekt niet boos en met slaande deuren, maar blijft de nieuwe steunen. 

De laatste twee raadsperiodes is GL acht jaar een vast bestanddeel van de coalitie geweest. Met de nieuw ploeg streeft Linger hier opnieuw naar. “Ik realiseer mij ook dat je soms concessies moet doen als je doelstellingen optimaal wilt verwezenlijken.”

Haar credo is volgens Linger: “Ik heb mij bij GL aangesloten omdat die partij altijd voor het groen is gegaan. Verder staat GL voor verbinding, dialoog en recht door zee, Geen polarisering maar de mensen overal bij betrekken. Tweedeling in de maatschappij is niet bevorderlijk voor vooruitgang; verbinden is dat wel.”
Haar gebrek aan ervaring wil ze compenseren door passie en invoelingsvermogen. “Geloofwaardigheid en inhoud zijn belangrijker dan verbaal geweld.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant