Lambert van Meijeren op de plek waar de niet-gewenste windmolens zijn gepland. Foto: Roel Kleinpenning
Lambert van Meijeren op de plek waar de niet-gewenste windmolens zijn gepland. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Groot voorstander versterken lokale democratie

Politiek

DOETINCHEM - Het interview met de lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD) Lambert van Meijeren (67) volgt niet de gebaande paden. Hij en zijn partij zijn nieuw in de lokale politiek in de gemeente Doetinchem. Landelijk is FvD, dat in 2015 werd opgericht, ook een relatief jonge partij die op dit moment met vijf Zetels in de Tweede Kamer is vertegenwoordigd.

Door Bert Vinkenborg

Lambert van Meijeren werkte tot aan zijn pensionering ruim veertig jaar voor grootgrutter Ahold, waar hij ooit als stagiaire begon. Hij volgde een bedrijfskundige opleiding en vervulde zijn dienstplicht bij het Korps Mariniers. De laatste drie jaar van zijn werkzame leven was hij met veel plezier filiaalleider van de AH-vestiging aan de Rozengaardseweg in Doetinchem. Het gezin van Van Meijeren bestaat uit zijn vrouw Marijke, met wie hij al 36 jaar gelukkig getrouwd is, en twee zoons en één dochter heeft. Door Marijke, een geboren Doetinchemse, is hij ook na zijn pensionering in Doetinchem blijven wonen.
Als nieuwkomer in Doetinchem heeft FvD hier nog geen staat van dienst en wapenfeiten om op terug te kijken. Wel speelt de partij een opvallende rol in beide Kamers van het parlement door de stijl van debatteren. De toonzetting is volgens Van Meijeren net als overal in de maatschappij wat ruwer geworden. Is hij van plan deze lijn ook in de Doetinchemse gemeenteraad door te trekken en hoe wil hij dat doen? Van Meijeren: “Dat hangt er maar van af naar welke nieuwsmedia je kijkt. De weergave van debatten is vaak nogal selectief en eenzijdig.” Op de vraag wat de stijl van FvD in de Doetinchemse raad dan wel wordt: “Ik zie mijn rol in het politieke debat niet als verhardend. Ik ben een groot voorstander van het versterken van de lokale democratie en zal mij in de raad ook zo opstellen. Referenda zijn een goed middel daarvoor. Doetinchem heeft die mogelijkheid, maar er moet wel om gevraagd worden. Ik ben van plan dat te doen, we moeten gebruik maken van de rechten die er zijn.”
Als voorbeeld van het gebrek aan democratie dat er volgens hem is, noemt Van Meijeren de beoogde locatie van windmolens. “De plek waar dat gepland is, wordt ons door de strot geduwd zonder veel inspraak van de omwonenden. Voor alle duidelijkheid: een moderne windmolen is 230 meter hoog. Dat is bijna vier keer zo hoog als de toren van de Catharinakerk. Zelfs als die molen 500 meter van je huis staat, is dat nog enorm hinderlijk.”
Ook neemt FvD afstand van het huidige klimaatbeleid. “De overheid en de regeringscoalitie wil daar 60 miljard euro in investeren, dat is zestig met negen nullen.” Met dat geld kun je volgens van Meijeren heel veel andere dringende dingende doen, ook op lokaal niveau. Hij noemt als voorbeelden het ouderen- en jongerenbeleid en de huisvesting, maar er zijn er meer: “Kijk maar op onze site voor al onze standpunten.”
Na de verkiezingen wordt de nieuwe raad geïnstalleerd en beginnen de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. Zou FvD daar deel van willen zijn? “Landelijk willen de regeringspartijen niet met FvD samenwerken. Lokaal zijn daar geen uitspraken over gedaan. Ik sta daar in Doetinchem open voor en hoop met voldoende zetels de coalitie onderhandelingen in te kunnen gaan, maar als je op voorhand niet geaccepteerd wordt is dat moeilijk.”
Van de zes kandidaten op de kieslijst van FVD komen vijf uit de gemeente en wordt de rij gesloten door Gideon van Meijeren, zoon van Lambert, die in Den Haag woont. Alle kandidaten zijn mannen. Van Meijeren: “Dat het allemaal mannen zijn, heeft niets met ons selectiebeleid te maken. In andere gemeenten kom je op de kieslijst van FvD mannen én vrouwen tegen. In Doetinchem was het niet makkelijk capabele mensen te vinden. Dat het allemaal mannen zijn is gewoon toeval. Wij hebben een realistische lijst met fantastische, gemotiveerde mensen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant