Hans Dales op het A18 bedrijvenpark, waar volop wordt gebouwd. Foto: Roel Kleinpenning

Hans Dales op het A18 bedrijvenpark, waar volop wordt gebouwd. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

‘Doetinchem is goed maar wordt nog beter’

Politiek

DOETINCHEM - De nieuwe geopolitieke situatie die in Oekraïne is ontstaan raakt iedereen, ook ons binnen niet al te lange tijd. De energieprijzen gaan zeker omhoog en dat zal langere tijd zo blijven denkt Hans Dales, lijsttrekker van de VVD voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij ziet ook lichtpuntjes. Door de enorme verhoging van de budgetten voor Defensie zullen naar zijn verwachting meer orders naar de regionale maakindustrie vloeien. Dat staat los van het leed van de bevolking niet ver van ons vandaan.

Door Bert Vinkenborg

Hans Dales (59) is een echte Doetinchemmer die hier (op 500 meter van het stadhuis) is geboren en opgegroeid. In augustus trad hij aan als wethouder namens de VVD met onder andere economie in zijn portefeuille na vanaf januari 2019 fractievoorzitter te zijn geweest. Economie is hem niet vreemd, want Dales is ondernemer en al sinds 1983 actief in een eigen bedrijf in de automotive branche. Daarnaast was Dales bestuurslid bij IG&D, de belangenbehartiger van het Doetinchems bedrijfsleven.
Een wethouderschap dat 90 procent van de werktijd vraagt, is dat wel te verenigen met al die andere activiteiten? Dales: “Ik denk niet in werkdagen van 9 tot 5 uur. Het lijkt misschien of er maar 10 procent van mijn tijd overblijft voor werkzaamheden buiten het wethouderschap, maar mijn werkweek telt geen 40 uur. Ik werk wanneer er gewerkt moet worden.”
In een terugblik op de achterliggende raadsperiode van bijna vier jaar: “Het A18 bedrijvenpark was zeker een belangrijk thema. In het begin liep het met de verkoop van kavels niet zo voorspoedig en was de financiering ervan een zware last voor de gemeente, Nu is datzelfde park zo goed als uitverkocht en kijken we al naar toekomstige mogelijkheden op een andere plek. Als we naar 70.000 inwoners in 2036 willen groeien, moeten niet alleen de werkgelegenheid maar ook onze voorzieningen daar gelijke tred bij houden. Doetinchem als poort van de Achterhoek is dat aan zijn positie verplicht. Op dit moment werken hier al 30.000 mensen van buiten de gemeente! Ook voor de onderwijsinstellingen geldt dat Doetinchem een echte centrumgemeente is. We moeten dus voortdurend blijven kijken naar passende huisvesting voor hen. De kerkdorpen en buurtschappen moeten onze aandacht hebben. Dat zijn belangrijke opgaven waar we in de komende raadsperiode voor staan.”
Het partijprogramma van VVD Doetinchem is welgeteld 14 kantjes dik. Voor de snelle kiezers is er ook een korte versie van slechts één A4-tje , in het Nederlands en in het Achterhoeks, op het internet beschikbaar. Voor kiezers die nog twijfelen of die hun keuze nog een keer bevestigd willen zien is er de site www.Mijnstem.nl waarin alle standpunten van de 11 partijen die in Doetinchem meedoen zijn verwerkt. Soms leidt dat tot opmerkelijke ontdekkingen. De bouw staat natuurlijk met stip bovenaan de lijst gevolgd door geclusterde woonvormen waarin ouderen en jongeren samenwonen met de mogelijkheid voor 24-uurszorg. Dales: “We moeten niet alleen kijken naar het bouwvolume. Bouwen moet vraag gestuurd zijn en niet door centrale planning,” Het levendig houden van kerkdorpen is een ander uitgangspunt, want: “Waar reuring is willen mensen wonen!”
De VVD maakt al jaren deel uit van de coalitie en streeft ernaar dit ook in de komende periode te blijven doen. “De samenwerking met onze coalitiepartners was naar onze tevredenheid en ik denk ook van onze partners.”
Bij de samenstelling van de fractie is gekozen voor kwaliteit en een goede leeftijdsmix. Ieder lid van de fractie heeft een eigen portefeuille met daarin zijn of haar eigen specialisme. Dales: “Voor een lijsttrekker is dat heel prettig. De volgende generatie staat al in de startblokken met nieuwe eigen ideeën.”
Waar gaat de VVD voor? Dales: “Voor Doetinchem, een levendige stad! Voor bereikbaarheid en goede voorzieningen. Een stad waar ondernemers goed kunnen ondernemen. Een beetje met de borst vooruitlopen mag van mij best. Doetinchem is goed maar wordt nog beter.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant