Burgemeester Mark Boumans bij het scherm. Foto: Bert Vinkenborg
Burgemeester Mark Boumans bij het scherm. Foto: Bert Vinkenborg Bert Vinkenborg.

Verkiezingsoverwinning voor lokale partijen

Politiek

DOETINCHEM  - Op de verkiezingsavond van woensdag 16 maart volgden politici en belangstellenden in de ontvangsthal van het stadhuis de ontwikkelingen op de voet. Wat door de landelijke partijen was gevreesd en door de lokale gehoopt, gebeurde. Twee van de lokale partijen boekten winst. In het geval van de PvLM (Ans Putman) zelfs aanzienlijk. De landelijke partijen waren al tevreden met het handhaven van hun positie.

Door Bert Vinkenborg

De grootste winnaar Ans Putman (PvLM), gevraagd naar het geheim van haar succes: “Contact met de mensen. Als iemand mij belt met een probleem, dan ga ik er meteen naar toe. Ongelooflijk, 3 zetels! We hadden gehoopt op 2, maar kregen er 3.” 

De andere lokale winnaar Patrick Moors: “We zijn heel blij en trots op de groei naar 3 zetels. De komende vier jaar zullen we ons weer actief inzetten voor de inwoners van de gemeente Doetinchem.” 

Het CDA zakt van 7 naar 5 zetels.

De VVD was met 4 zetels niet ontevreden. Hans Dales (VVD): “Wij zien het als winst, we hebben zelfs een klein plusje ten opzichte van de vorige keer. Ook in het licht van de lokale partijen waar landelijke partijen op verlies staan.” 

GroenLinks moest inleveren en zakt van 3 naar 2 zetels`. Monique Linger (GL): “2 zetels. We hadden 2,5 en het was een close call met D66. Het was een ware nek-aan-nek race om de restzetels. Wij feliciteren PvdA, CDA, SP en zeker ook de lokale partijen met hun enorme groei.” 

Henk Bulten (CU-SGP) met 1 zetel: “ Allereerst feliciteren we de lokale partijen met hun zetelwinst. Onze fractie is dankbaar dat ze de huidige zetel behoudt en dat ze ook het voor ons hoge aantal stemmen van vier jaar geleden opnieuw heeft weten te benaderen. De CU-SGP heeft acht jaar lang bestuurlijke verantwoordelijkheid gedragen en is bereid dit opnieuw te doen.”

Maarten op de Weegh (PvdA) is ontzettend blij met dit resultaat, het handhaven en zelf iets uitbouwen van de positie van zijn partij: “Waar andere landelijke partijen verliezen, zie je dat wij zelfs een klein plusje scoren zoals het er nu uitziet. We staan in de startblokken om het begrip Sociaal in het college nog vaker terug te laten komen. Als tweede partij van Doetinchem vind ik dat onze verantwoordelijkheid en ook de opdracht van de kiezer.”

De definitieve uitslag en de voorkeurszetels worden uiterlijk op vrijdag 18 maart bekend gemaakt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier