Informateur Jaco Geurts.
Informateur Jaco Geurts. Bert Vinkenborg.

Informateur Geurts adviseert over vormen van coalitie

Politiek

DOETINCHEM - Na een week van gesprekken met alle partijen en het zoeken naar een mogelijke combinatie die op een meerderheid in de raad kan rekenen komt informateur Jaco Geurts op woensdag 6 april met zijn advies aan de raad.

Door Bert Vinkenborg

De eerste keus voor een nieuwe coalitie zou volgens zijn bevindingen moeten bestaan uit de partijen CDA, VVD, GemeenteBelangen Doetinchem, D66 en CU-SGP. Samen zijn ze goed voor 16 zetels in de raad van in totaal 31 zetels.

Een meerderheid in de raad van slechts één zetel lijkt weinig. De positieve kant daarvan is dat de coalitiepartijen wel degelijk rekening moeten houden met de minderheid.

Met dit advies kan formateur Jeroen Berends (CSA) aan de slag om een nieuwe coalitie vorm te geven.

Nieuwkomer in de geadviseerde coalitie is GemeenteBelangen Doetinchem dat naast de eigen 3 zetels kan rekenen op de steun van de Partij voor Politiek Maatwerk van Ans Putman (3 zetels). Opvallend is dat de CU/SGP met slechts 1 zetel in de raad het vertrouwen geniet van bijna alle partijen. Het solide financiële beleid van wethouder Henk Bulten in de afgelopen twee raadsperiodes is daar waarschijnlijk mede debet aan.

Hoewel de programma’s en doelstellingen van deze vijf partijen niet identiek zijn, bestaan er ook belangrijke overeenkomsten. Geen van deze fracties heeft punten genoemd die onbespreekbaar zijn. Informateur Geurts waarschuwt: “Focus is noodzakelijk. Maak helder voor de samenleving waar je voor staat.”

De informateur heeft kunnen vaststellen dat de onderlinge verhoudingen goed zijn en dat Doetinchem daarmee een positieve uitzondering vormt. Het is blijkbaar niet overal zo.

Jeroen Berends neemt het rapport van Geurts in ontvangst en nodigt de partijen uit voor gesprekken in de komende week. Over de telerstelling bij de partijen die buiten de boot vallen meent hij: “Teleurstelling is inherent aan dit proces.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier