Het nieuwe college van Doetinchem. Foto: Jan van den Brink
Het nieuwe college van Doetinchem. Foto: Jan van den Brink Jan van den Brink

Nieuw college van B&W uit de startblokken

Politiek

DOETINCHEM – De gemeenteraad geeft op donderdag 9 juni groen licht voor de agenda van de coalitie waardoor het nieuwe college van start kan. Vijf van de zes wethouders zijn ‘oude rotten’, Patrick Moors (GBD) is nieuw in dit gezelschap.

Door Bert Vinkenborg

Formateur Jeroen Berends (CDA) geeft een toelichting op de coalitieagenda die onder zijn leiding na ruim twee maanden onderhandelen tot stand is gekomen. Het gaat om een agenda op hoofdlijnen.
Een van de onderwerpen die er uitspringen is volgens de formateur de woningbouw “Wij zijn aan het bouwen en blijven aan het bouwen.”
Maarten op de Weegh (PvdA), die met zijn partij buiten de coalitieboot is gevallen, interrumpeert en meent dat het niet aangaat dat de coalitiepartners meer dan twee maanden de tijd hebben genomen om deze agenda tot stand te brengen en dat de raad vervolgens maar twee dagen de gelegenheid kreeg om die te lezen en er een mening over te vormen. Hij vraagt om uitstel en meer tijd om erover te kunnen oordelen.
Op de Weegh noemt de agenda ‘kleurloos’ en leest er in wat er gedaan gaat worden maar niet hoe. Het laatste geeft de politieke kleur aan een agenda. Zelf gaat hij voor de progressief-linkse aanpak. Over de koers van de PvdA-fractie “Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen.”

Marius Wijers (VVD) meent dat het een goede agenda is en geen dichtgetimmerd akkoord. “Essentieel voor het nieuwe college is dat het een goed team is. Het fundament is gelegd. Om te investeren in de toekomst is er nog heel veel werk te doen.”

Ans Putman (PvLM), met drie zetels de grote winnaar van de verkiezing, toont zich niet ontevreden over de coalitieagenda, maar behoudt zich voor om waar nodig tegengas te geven. De PvLM is daarom voor de coalitie een factor om rekening mee re houden.

Henk Bulten (CU-SGP) herkent zich in deze coalitieagenda, maar wijst erop dat de financiële onderbouwing ervan in de komende begroting nog verder uitgewerkt moet worden.

Nieuwkomer in de raad Lambert van Meijeren (FvD) kritiseert ook de late ontvangst van de stukken en vraagt om een referendum over de voorgenomen plaatsing van windmolens in de gemeente.

In zijn repliek ontkent formateur Jeroen Berends dat er een geheim document, zoals gesuggereerd door de PvdA, aanwezig is: “Er is wat er nu op tafel ligt.” Over de duur van het formatieproces: “Het was geen snelheidswedstrijd en keurig op tijd afgerond.”

Na afloop van de vergadering werd het nieuwe college in een bordesscène op de gevoelige plaat vastgelegd. De nieuwe wethouders zijn: Jorik Huizinga (D66), Patrick Moors (GBD), Ingrid Lambregts (CDA), Rens Steintjes (CDA), Hans Dales (VVD) en Henk Bulten (CU-SGP).

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier