Lambert van Meijeren. Foto: Roel Kleinpenning
Lambert van Meijeren. Foto: Roel Kleinpenning Roel Kleinpenning

Lambert van Meijeren op kandidatenlijst FVD

Politiek

DOETINCHEM – Naast Hans Boerwinkel, is er een tweede inwoner van de gemeente Doetinchem die op een kandidatenlijst staat, namelijk Lambert van Meijeren voor Forum voor Democratie (FVD). 

Door Bert Vinkenborg 

Kiezers kunnen op 22 november in twee kieskringen (26 en 27) in Gelderland hun stem op hem uitbrengen. Van Meijeren is pensionado en sinds 30 maart 2022 lid van de gemeenteraad Doetinchem.  

Hij is in 1954 in Wageningen geboren en heeft bijna zijn hele beroepsleven doorgebracht in diverse functies bij supermarktgigant Albert Heijn. Het laatst als manager van de vestiging aan de Rozengaardseweg in Doetinchem. 

Minstens zo bekend als Van Meijeren is waarschijnlijk zijn zoon Gideon, die als kamerlid voor FVD regelmatig met gepeperde uitspraken de pers haalt. Wat senior motiveert om nu ook op een kandidatenlijst te gaan staan? “Ik ben al sinds 2018 lid van FVD (opgericht in 2016), de grootste ledenpartij van Nederland met 60 duizend leden. Mijn plek op de kandidatenlijst van twee kieskringen in Gelderland voor de komende verkiezing is nummer 26.”  

De beweegreden? “Mijn zoon Gideon is al vanaf de oprichting in 2016 lid van FVD. Er is geen enkel wettelijk beletsel om samen met je zoon op dezelfde lijst te staan. Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten heb ik ruim 2.000 voorkeurstemmen op mijn naam gekregen. Niet gek denk ik en ik zou dat nu ook wel weer willen of als het even kan nog een paar meer.” 

Zonder het hele partijprogramma door te spitten willen we graag van hem weten wat zijn belangrijkste uitgangspunten zijn. “Zoals ik ook in de gemeenteraad al een paar keer heb laten horen. Ik maak mij zorgen om de ontwikkeling van het platteland. Nederland verstedelijkt steeds meer en groeit dicht als we er niet wat tegen doen. De sociale samenhang dreigt daar ook mee te verdwijnen. We vervreemden steeds meer van elkaar. Wat mij ook bezighoudt is de ongebreidelde de immigratie en de negatieve gevolgen daarvan. Welke wereld laten wij onze kinderen en kleinkinderen na?”

Verder zijn de gigantische uitgaven voor het klimaat volgens Van Meijeren een bron van zorg. “Een bodemloze put waar tientallen miljarden euro’s aan besteed worden. Zonder effect. Klimaatverandering is van alle tijden. In onze ogen kunnen wij het klimaat niet beïnvloeden en kan dat geld vele malen beter besteed worden aan de zorg, woningbouw of armoedebestrijding. Tenslotte staat de soevereiniteit van Nederland op mijn agenda. We geven steeds meer verantwoordelijkheden uit handen én geld aan de Europese Unie. Dat moeten we aan banden leggen.” 

Doetinchemmers die iets op hun hart hebben en dat onder de aandacht van de politiek willen brengen kunnen bij Van Meijeren terecht. Ook als hij niet in de Tweede Kamer komt, wat niet waarschijnlijk is, dan heeft hij goede contacten met de fractie van FVD. “Ik schuif een paar keer per jaar aan bij het beraad van fractievoorzitters uit diverse gemeenten en kan daar als spreekbuis fungeren.” 

Over de verharding van het debat, niet in de laatste plaats door Kamerleden van FVD, meent hij dat je dit moet zien in het licht van de komende verkiezingen. “We zijn vast niet de enigen die duidelijke taal spreken maar we krijgen meestal wel de meeste aandacht in de media. Het zijn normale mensen met gewone standpunten en met echt veel zorgen voor de toekomst. ”  


l.vanmeijeren@raaddoetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier