De stembus in de Walburgiskerk in Zutphen wordt geleegd en de stemmen worden geteld.

De stembus in de Walburgiskerk in Zutphen wordt geleegd en de stemmen worden geteld.

Foto gemeente Zutphen

Wat betekenen de exitpolls voor Achterhoekse kandidaten?

Politiek

ACHTERHOEK - De Tweede Kamerverkiezingen zijn afgerond en de geboren of getogen Achterhoekse kandidaten weten nu met redelijke zekerheid of ze een zetel hebben veroverd, of niet.  Naar verwachting zullen vijf of zes Achterhoekers de komende jaren in de Tweede Kamer zitten.

Allereerst zal tweede Kamerlid voor de VVD en de van oorsprong Doetinchemse Thom van Campen met zijn plek 14 op VVD-kieslijst in de kamer blijven. Partijgenoot Erik Haverkort uit Eefde en eveneens al kamerlid, ziet zijn kans om te blijven kleiner worden. Gezien de VVD 24 zetels heeft bemachtigd is het onwaarschijnlijk dat hij zijn zetel behoudt, zelfs wanneer zijn partij in de volgende regering komt en ministers gaat leveren. Haverkort stond op plek 37 op de VVD-kieslijst.  

Ook de Aaltense Lisa Westerveld en de uit Silvolde afkomstige Tom van der Lee, respectievelijk de nummer 5 en 9 van Groenlinks-PvdA, hebben hun zetels behouden. Groenlinks-PvdA heeft volgens de prognose 25 zetels bemachtigd.  

De Twentse Hanneke van der Werf groeide op in de Achterhoek en is voor D66 al kamerlid. Met haar 8ste plek behoudt ze haar zetel in de kamer.  Partijgenoot Loes ten Dolle, geboren en getogen in Winterswijk, stond op de 22ste plaats. Gezien de 9 behaalde zetels door haar partij zal ten Dolle niet in de Tweede Kamer komen.  

Met drie zetels voor FVD, behoudt de nummer drie Gideon van Meijeren uit Doetinchem net zijn plek.

Ilse Saris uit Winterswijk, voormalig CDA’er en nu op de 23ste plaats op de lijst van NSC, maakt een goede kans om in de Kamer te komen, mits het NSC mee gaat doen aan de volgende regering. Het NSC heeft volgens de laatste prognose 20 zetels bemachtigd.

Florian Huiskamp uit Groenlo, kandidaat voor de BBB, komt met zijn 24ste plaats op de kieslijst niet in de Tweede Kamer. De BBB heeft volgens de laatste prognose 7 zetels bemachtigd in de verkiezingen.  Ruurloër Joost Olthof, ook uitkomend voor de BBB, heeft met zijn 49ste plek op de kieslijst van de partij geen zetel bemachtigd.

De SP heeft 5 zetels behaald, wat betekent dat de Achterhoekse kandidaten Hans Boerwinkel (nummer 13) uit Doetinchem en Matthijs ten Broeke (nummer 8) en Debbie van Dijk (nummer 17), beiden uit Zutphen, niet in de Tweede Kamer komen. 

Arjen van Gijssel, momenteel wethouder in Ruurlo voor het CDA, ziet met zijn 26e plek op de kieslijst ook zijn kans op een zetel voorbijgaan. Het CDA heeft 5 zetels behaald.  

Ook Tobias Holtman uit Aalten, voor de CU op de 7de plaats, ziet zijn kansen vervliegen. CU heeft 3 zetels behaald.

De prognoses kunnen nog licht bijgesteld worden naarmate alle stemmen zijn geteld. Daarnaast, als een partij toetreedt tot de regering zal het ministers moeten leveren, wat plekken in de Tweede Kamer vrijmaakt. Deze zullen gevuld worden door mensen lager op de lijst. Daarnaast kunnen voorkeursstemmen ook zorgen voor een plek in de Tweede Kamer.

Bron: Ipsos via NOS en RTL

Hieronder kunt u alle interviews met de Achterhoekse kandidaten lezen: 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant