Logo doetinchemsvizier.nl


Foto: PR

Wandelen als beste medicijn tegen diabetes

  Sport

Doetinchem - Wandelen is goed voor de gezondheid. Afgelopen zaterdag hebben meer dan 50 inwoners uit Doetinchem meegelopen aan de Nationale Diabetes Challenge bij Nationaal Sportcentrum Papendal, te Arnhem. Na maanden van training legden de deelnemers daar hun laatste 5 of 10  kilometer af. 

De Nationale Diabetes Challenge is een programma om mensen met diabetes meer aan het bewegen te krijgen. Het is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. De stichting van de Olympisch volleybalkampioen heeft als doel de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te vergroten door middel van sport en bewegen. In Nederland hebben bijna een miljoen mensen diabetes. De groep mensen met diabetes type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd, neemt sterk toe. Juist voor hen is bewegen ontzettend belangrijk. Onder leiding van buurtsportcoach Rob Wentink van Sportservice Doetinchem hebben de deelnemer vanaf mei iedere woensdagavond getraind. Afgelopen zaterdag was de finale van de diabetes challenge, welke bestond uit 4 dagen, 5 of 10 km per dag wandelen.

Samenwerking
Bij de Doetinchemse diabetes challenge zijn veel deelnemers doorverwezen door hun huisarts. Door een intensieve samenwerking tussen Sportservice Doetinchem, huisartsen en verschillende fysiotherapie praktijken weten steeds meer professionals het lokale beweegaanbod te vinden. Zo is praktijkondersteuner Babette Wagemakers verantwoordelijk voor maar liefst vijftien deelnemers aan  de Doetinchemse diabetes challenge. 

Effect 
Naast diabetici nemen er ook pre-diabetici en mensen zonder diabetes deel aan dit beweegtraject. In principe kan iedere inwoner uit de gemeente Doetinchem kosteloos deelnemen aan deze wandelgroep. Bij de huidige groep zien we enorme gezondheidswinst, aldus buurtsportcoach Rob Wentink. Bij de ene is de buikomvang met maar liefst 19 centimeter afgenomen en de cholesterolverlagende medicijnen gehalveerd. Bij de ander zijn de bloedsuikerwaardes stabiel zodat er minder medicijnen nodig zijn. 

Borging
Nu de Doetinchemse Diabetes challenge is afgelopen blijft de groep doorlopen. Onder leiding van twee enthousiaste deelnemers uit de groep wordt in de winterperiode door gelopen. Ton Ton (64) en Joop Siebelink (69) blijven de groep begeleiden. De buurtsportcoach Rob blijft op afstand betrokken en ondersteunt de 2 heren waar nodig. 
Lijkt het u leuk om mee te lopen met deze groep? Neem dan vrijblijvend contact op met buurtsportcoach Rob Wentink. 
Stuur gerust een e-mail naar r.wentink@sportservicedoetinchem.nl of neem telefonisch contact op via 06-28246158. Sportservice Doetinchem stimuleert meer bewegen, beweegt u met ons mee?
 

Meer berichten

Shopbox