Judoka Guusje Steenhuis doet de o uchi gari-techniek voor aan Rafael en Joep. Foto: Roel Kleinpenning

Judoka Guusje Steenhuis doet de o uchi gari-techniek voor aan Rafael en Joep. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Judoka Guusje Steenhuis, van Tokio tot de ‘tatami van Thijs’

Sport

DOETINCHEM - Sportinstituut Jindo kende afgelopen zaterdag een ‘olympische opening’ van het seizoen. Niemand minder dan judoka Guusje Steenhuis was naar Doetinchem afgereisd om bij de judoschool van Thijs Holtermann meerdere clinics te verzorgen.

“Ik vind dit heel leuk om te doen”, stelde de judoka die zichtbaar schik had in wat ze deed. “Ik probeer mijn plezier oover te brengen op de deelnemers. Zelf heb ik tot het eind van het jaar geen toernooien, Het is nu tijd om mijn lichaam wat rust te gunnen na de Olympische Spelen.”
Daar, ver weg in Tokio, werd Steenhuis zevende. “Dat terwijl ik vlak daarvoor op het WK nog derde werd. Het zit dicht bij elkaar, ik wist dat ik kans had, maar nu heb ik nog een doel om me in Parijs te verbeteren”, keek ze al met een kwinkslag drie jaar vooruit naar de volgende spelen.
Judoschool-eigenaar Holtermann was zichtbaar in zijn nopjes toen hij de ruim zeventig leerlingen in meerdere groepen ontving en ook aan het werk zag. “Door corona hebben wij ook een dipje gehad in het aantal aanmeldingen, maar we zien dat er nu weer meer aanmeldingen komen. Dat geldt voor de 2-jarigen tot de senioren.”
Sinds 3,5 jaar bestiert de Doetinchemmer de judoschool. “En het gaat heel goed. Vorig jaar zijn we ook gestart met aangepast judo en je ziet dat er daar ook animo voor is. Wensen zijn er natuurlijk altijd, zo zouden we graag in de toekomst een eigen accommodatie hebben.”
Bij Jindo worden niet alleen technieken getraind. Holtermann: “Nee hoor, ik noem bijvoorbeeld ook bepaalde levenslessen. Deze week kwam ik nog een oud filmpje van 23 jaar geleden tegen en besefte me wat ik in al die jaren geleerd heb. Ik hoop dat over 20 jaar iemand ook zo terugdenkt aan het judo bij Jindo.”
Het was niet lastig voor Holtermann om Steenhuis naar de Achterhoek te halen. “Guusje wordt getraind door Tom Willemsen uit Apeldoorn, wiens kinderen weer bij op de judoschool zitten. Het judowereldje is toch een klein wereldje.”
Nadat eerste de aangepaste sporters hebben gejudoot in de zaal aan de Rossinilaan, waarbij Steenhuis vier ‘nederlagen’ te slikken kreeg, was het daarna de beurt aan ruim zestig andere judoka’s. De olympische status van Steenhuis sprak velen aan, maar zoals een judoka van Jindo lachend zei: “Als ik iets minder goed ben dan Guusje, ben ik toch nog een baas op de mat.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant