Vlnr: Boudewijn Mecking, Hans Hissink, Sonja de Man en mascotte Guus. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Boudewijn Mecking, Hans Hissink, Sonja de Man en mascotte Guus. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Swim to Fight Cancer Achterhoek: saamhorig en trots

Sport

Doetinchem - Met een jaar vertraging vond afgelopen zondag de derde editie van Swim to Fight Cancer plaats. In het water van Stroombroek bij Braamt werd een gigantisch bedrag bij elkaar gezwommen. Verslaggever Hans Hissink was één van de ruim 360 deelnemers. Hieronder zijn verhaal.

Door Hans Hissink

Rond de tweede editie van Swim to Fight Cancer in 2018 werd ik, samen met mijn vriendin Sonja, enthousiast gemaakt voor het evenement. We besloten om de editie van 2020 mee te gaan doen. Niet zozeer voor de eigen fitheid, maar vooral om geld in te zamelen voor het doel van het evenement; de strijd tegen die verschrikkelijke ziekte kanker.
Koen Reijnders is voorzitter van Swim to Fight Cancer Achterhoek én chirurg en oncoloog in het Slingeland Ziekenhuis. Hij legt nut en noodzaak van dit soort evenementen uit: “Eén op de drie mensen krijgt kanker. Drie van de tien mensen die ziek worden, overlijden binnen vijf jaar aan de ziekte. Dit soort evenementen kunnen ervoor zorgen dat dat niet meer gebeurt.”

Eindelijk
Twee kilometer zwemmen lijkt niet zoveel, maar als je niet zo’n regelmatige zwemmer bent, dan vereist dat toch wel enige training. De focus lag op 13 september 2020. Januari vorig jaar begonnen we ons trainingsprogramma om zonder problemen en binnen een redelijke tijd de twee kilometer lange zwemtocht te voltooien. Het was dan ook een teleurstelling dat de editie vorig jaar helaas niet mocht doorgaan vanwege de coronaperikelen. Niet alleen een teleurstelling voor de deelnemers, maar zeer zeker ook voor de organisatie. Alles werd doorgeschoven naar afgelopen zondag.
Eindelijk is het dan zover. De kids-Swim vindt voor de middag plaats om de drukte te verdelen over de dag. Daar is het enthousiasme al overweldigend.
Bij aankomst op Stroombroek, rond 12.00 uur, kom je datzelfde enthousiasme al tegemoet. Niet alleen van de deelnemers, maar ook van de vrijwilligers die het evenement mogelijk maken. Ik zag er heel eerlijk gezegd toch wel een klein beetje tegenop. Door dat enthousiasme slaat dat echter over op een soort ‘verheugen’ op de zwemtocht van twee kilometer.

Indrukwekkende minuut
De teams en individuele deelnemers verzamelen zich op het afgebakende terrein nadat zij bij de aanmelding een gesponsorde badjas uitgereikt hadden gekregen. In bikini, badpak, zwembroek en allerlei verschillende soorten en kleuren wetsuits staan de deelnemers te wachten totdat de warming-up van Jasmin Omeragic begon. Maar eerst de minuut stilte. Dat is een indrukwekkende minuut die door projectleider Margot Verhagen wordt aangekondigd. “Want iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die getroffen is door kanker. Laten we aan hen denken.” En zo is het natuurlijk ook.
Rond 13.00 uur gaan eerst de bedrijventeams het water in onder de opzwepende woorden van spreekstalmeester Sjoerd Wijkamp en muziek van dweilorkest De Träöters. Ruim een uur later mogen wij eindelijk, als één van de laatsten, het water in. De eersten zijn inmiddels al weer binnen van hun zwemtocht van twee kilometer. Dat was ook een beetje mijn angst. Helemaal alleen, uiteraard samen met Sonja, nog in het water vertoeven terwijl de rest al lekker met een biertje het succes aan het vieren is. Nadat ons badmutsnummer gescand was, mogen we het water in. Daar gaan we.

Niet vanzelf
Het water is redelijk op temperatuur, toch gaat het allemaal niet vanzelf. Het lijkt erop dat ik halverwege pas in m’n zwemritme kom, voor zover je die als gematigd zwemmer kunt hebben. Even is er onduidelijkheid over de zwemroute. Dat wordt gelukkig opgelost door de vrijwilligers op sups, in kano’s en de duikers. Zij, de muziek en het enthousiasme van de andere deelnemers, zorgen ervoor dat wij vermoeid, maar trots en voldaan de finish halen. “We did it!”
We worden ‘uitgecheckt’, krijgen een badhanddoek uitgereikt en ook nog eens een medaille omgehangen. De extra beloning is een bedrag van 250 euro die aan ons wordt overhandigd door De Graafschap mascotte Guus en Boudewijn Mecking van supportersvereniging Superboeren.
Doordat wij in het water lagen, misten we helaas het optreden van Emma Luca en Karin Bloemen. De muziek konden we gelukkig wel horen omdat water het geluid best ver draagt. Tot zover het stukje natuurkunde in dit verhaal.
Je traint, je zamelt geld in, je zwemt voor het goede doel en dan ben je ontzettend benieuwd hoeveel geld alle deelnemers bij elkaar hebben gebracht. Op een ludieke manier wordt het eindbedrag bekend gemaakt: 310.528 euro. Een gigantisch bedrag. Veel meer dan veel grotere steden als Doetinchem die dit evenement organiseren.

Trots
Projectleider Margot Verhagen is zichtbaar vermoeid, maar trots overheerst. “Natuurlijk op het bedrag dat we met ons allen bij elkaar gezwommen hebben, maar ook op het topteam van vrijwilligers die dit mogelijk heeft gemaakt. Nu eerst genieten en morgen zien we wel weer verder.”
Voor de organisatie én de deelnemers was het een mooie dag met een broodnodig doel. Saamhorigheid, gezelligheid, sportiviteit, emoties, ‘noaberschap’, alles was aanwezig tijdens de tweede zondag van september op en rondom het water van Stroombroek.
Vooral tijdens de indrukwekkende minuut stilte en de bekendmaking van het eindbedrag dat ingezameld werd, blijkt maar weer eens dat Swim to Fight Cancer een evenement is met een lach en een traan. Een mooie ervaring.
Ja, wij zijn er over twee jaar weer bij. Hopelijk met nóg meer deelnemers dan dit jaar. Organisatie van Swim to Fight Cancer Achterhoek, bedankt!

Vlnr: Boudewijn Mecking, Hans Hissink, Sonja de Man en mascotte Guus. Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant