Beau Wortelboer (midden) in gesprek met Jannes van der Ham (links) en Adam White. (Foto: Roel Kleinpenning)
Beau Wortelboer (midden) in gesprek met Jannes van der Ham (links) en Adam White. (Foto: Roel Kleinpenning) foto Roel Kleinpenning

Orion nu tegen ‘Real Madrid’ van het volleybal

Sport

DOETINCHEM - Volleyballer Beau Worttelboer (18) is het jongste selectielid van Active Living Orion. Deze woensdag speelt hij met zijn club Europees in de CEV-Cup, Orion reisde naar Rusland voor een wedstrijd tegen Zenit Kazan.

Door Remko Alberink

De wedstrijd wordt woensdag 12 januari gespeeld in Kazan, 849 kilometer ten oosten van Moskou. “Kazan, dat is echt een geweldige ploeg, het wordt wel eens de beste ploeg ter wereld genoemd, zeg maar het Real Madrid van het volleybal”, stelt Wortelboer onomwonden.
De kans om door te gaan naar de laatste acht van de CEV-cup is daardoor niet heel groot. “Maar je hebt altijd kans, ook al hebben zij meerdere Champions Leagues gewonnen.”
Wortelboer maakt een stormachtige carrière door. “Vorig seizoen speelde ik nog in heren 3 van Orion, maar mocht ik in het begin meetrainen. Dat vond ik al een hele eer en leidde ertoe dat ik er ook praktisch elke wedstrijd van het eerste bij was. Dit seizoen zie ik als mijn echte eerste jaar bij Heren 1, ook met een contract.”
In het begin van het seizoen was het nog wennen. “Toen had ik even tijd nodig om mijn plaats te vinden in de groep. Dat ging al snel steeds beter, en ik merkte dat ik daardoor ook anders en beter ging volleyballen, me vrijer voelde.”
De Doetinchemmer, die zijn hele jeugdopleiding genoot bij Orion, duidt het verschil: “In het begin wil je absoluut geen fout maken. Nu speel ik veel vrijer en denk ik na een fout dat ik me maar snel moet focussen op de volgende bal.”
Hij blijft dus minder in het moment hangen, een goede eigenschap voor een volleyballer. “Ik merk daardoor dat ik beter word. Dat ziet de trainersstaf ook, met de trainer heb ik hier ook regelmatig besproken. Onze trainer Dirk Sparidans is oud-international en heeft veel ervaring in het internationale volleybal. Het is prettig werken samen. Hij maakt deel uit van het team, maar als er iets gebeurt wat niet is afgesproken, kan hij ons dat ook echt wel laten weten.”
Dat vrijere gevoel en zijn inzet resulteren ook in steeds meer speeltijd voor de Doetinchemmer. “Vorig seizoen had ik meer het gevoel dat er een echt basisteam was. Nu is het verschil tussen de spelers onderling veel minder, ik krijg meer en meer speeltijd en heb ook al een paar keer aan de wedstrijd mogen beginnen.”
Daarbij wordt Wortelboer door zijn ploeggenoten geholpen. “Jasper Diefenbach geeft me bijvoorbeeld veel advies, maar ik durf het andersom ook aan hem te vragen. Zo wordt je beter als speler. Jasper en Adam White zijn toch de grote jongens bij in ons team.”
Waar veel spelers zo snel mogelijk zo hoog mogelijk te willen spelen, daar klinkt middenspeler Wortelboer wat doordachter als het zijn carrière betreft. “Ik wil graag progressie boeken en een vaste waarde worden als middenspeler als dat kan. Dan wil ik een periode belangrijk zijn voor de club en als het dan nog steeds goed gaat, wil ik bij de betere middenspelers van de competitie horen. Daarna zou ik op termijn graag naar het buitenland willen om te volleyballen.”
Dat is nog ver weg, vooralsnog zit hij namelijk ook nog op school. “Ik zit op het Graafschap College in Doetinchem en volg er de VeVa-opleiding, zeg maar een vooropleiding qua veiligheid voor werken bij Defensie. School is echter niet echt mijn ding, dus ik denk dat ik nooit bij Defensie terecht kom.”
En dus gaat bijna alle aandacht uit naar het volleybal. Wortelboer: “Dat kun je wel zeggen. We zijn dit seizoen nog ongeslagen. Het kampioenschap zou wel de kers op de taart zijn dit jaar.”

Brrrr

Jij laat Active Living Orion toch niet alleen naar de kou gaan? Steun de Doetinchemse volleybalclub tijdens het Europese avontuur!
‘Volg ons via de livestream en zit er warm bij met de Active Living Orion muts. Moet je later op de avond toch nog weg? Maak dan de auto ijsvrij met onze unieke ijskrabber. De livestream, de muts en de ijskrabber zijn te vinden via onze website. Door corona lopen we veel inkomsten mis. De opbrengst van deze items worden gebruikt om ons Europese avontuur te bekostigen.’


oriontopvolleybal.nl/

Spelers met de ijsmuts. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier