Herman Boersma (links) tijdens een judo oefening met Dik Tiekken (rechts). (foto: Roel Kleinpenning)
Herman Boersma (links) tijdens een judo oefening met Dik Tiekken (rechts). (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Sporten voor mensen met beperking

  Sport

(door Hans Hissink)

Doetinchem - In aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen op 8, 9 en 10 juni worden in acht Achterhoekse gemeenten sportinstuiven georganiseerd. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan hieraan deelnemen. "Sporten voor mensen met een beperking lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet", zegt Herman Boersma van Budo instituut Kiryoku.

Afgelopen zondag was de instuif in sporthal De Bongerd in Doetinchem. Bij verschillende sportaanbieders kon er gratis kennis gemaakt met hun sport. Only Friends, de sportclub voor kinderen met een beperking, verzorgde het boogschieten. Het volleybal werd aangeboden door Orion, DHC was er om het hockey te promoten en Budo instituut Kiryoku liet de kinderen kennis maken met judo. Ook kon er gebasketbald worden.

Sociale aspect

Dik Tiekken (22) was als deelnemer aanwezig. "Ik vond judo het leukst en wil dat nog wel een keer doen", vertelde hij enthousiast. Moeder Resi Tiekken is blij met het initiatief. "Dit is prachtig. Er zijn heel veel sporten die beoefend kunnen worden. Echter zijn die sporten niet allemaal geschikt voor Dik. Op deze manier kan hij kennismaken met verschillende sporten en ervaren wat hij het leukste vindt en wat ik als ouder het meest geschikt voor hem vind. Het sociale aspect speelt uiteraard ook een hele grote rol."

Herman Boersma is judoleraar bij Budo instituut Kiryoku en heeft ervaring met de doelgroep. "Er zijn mensen met een beperking die één op één begeleiding nodig hebben bij het sporten. Daar zijn dus veel begeleiders voor nodig. Samenwerking met verschillende verenigingen is noodzakelijk. Laten we de krachten dan ook bundelen om onder andere ervaringen te delen."

Boudewijn Inja en Richard te Selle van Brichbouw Sportondersteuning waren aanwezig namens Achterhoek in Beweging, een gezamenlijk initiatief van de acht Achterhoekse gemeenten dat sport, bewegen en een gezonde leefstijl centraal stelt. Te Selle is duidelijk in zijn mening. "We moeten de krachten bundelen om de sportinstuiven structureel te maken. Inja vindt de instuiven nuttig. "De kinderen en de ouders kunnen op deze manier kijken welke sport het beste bij het kind past."

Om mensen met een beperking kennis te laten maken met allerlei sporten in de Achterhoek, kunnen zij de komende tijd op locaties in de verschillende gemeenten terecht. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking is welkom. Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.specialolympics2018.nl/side-events/sportinstuiven.

Meer berichten