De Hengelose loopgroep van De Zandloper werkt toe naar de 5 kilometer tijdens de Quintusloop, die op zondag 22 mei start en finisht in het dorpscentrum. Foto: Luuk Stam

De Hengelose loopgroep van De Zandloper werkt toe naar de 5 kilometer tijdens de Quintusloop, die op zondag 22 mei start en finisht in het dorpscentrum. Foto: Luuk Stam

Quintusloop verhuist start en finish naar dorpscentrum

Sport

Hardloop-evenement in Hengelo vindt plaats op zondag 22 mei

Door Luuk Stam

HENGELO – Niet langer bij sporthal De Kamp, maar voor de deur bij eetcafé Jansen en Jansen, middenin het centrum van Hengelo. Daar starten en finishen op zondag 22 mei de deelnemers aan de Quintusloop met afstanden van 5, 10 en 21,1 kilometer. De routes lopen grotendeels door het buitengebied aan de noordoostkant van het dorp. Ook zijn er een kidsrun en een G-run (beide 1 kilometer), waarbij de lopers drie rondjes om de Remigiuskerk maken. 

De organisatoren hopen met de nieuwe start- en finishlocatie het dorp meer bij het hardloopevenement te betrekken. Bij de vorige zeven edities lag de streep aan de Sarinkkamp. “En doordat de lopers direct het buitengebied ingingen, hadden veel Hengeloërs volgens mij niet eens door dat er een loop was”, zegt Anita Lahuis. “Nu zal het meer opvallen. Plus dat de ambiance in het centrum veel leuker is, ook voor de mensen die komen kijken.”

Vanwege corona liet de achtste editie van het tien jaar terug vanuit de Hengelose handbalvereniging Quintus ontstane hardloopevenement – clubleden helpen volop mee in de organisatie – even op zich wachten. “We hebben het gemist”, zegt medeorganisator Jeroen Brummelman. “Het eerste jaar hebben we nog wel geprobeerd om het te organiseren. Het tweede jaar ook, maar toen kwamen we er al vrij snel achter: dit is gewoon niet te doen. Nu is het mooi dat het weer door kan gaan. En we proberen het weer een stukje verder uit te bouwen, weer nieuwe elementen toe te voegen.”

Medailles
Behalve de verhuizing naar het dorpscentrum zijn er nu bijvoorbeeld nieuwe medailles. Voorheen waren dat standaard medailles met de tekst ‘Quintusloop’ erop, nu ontvangen de deelnemers een speciaal voor deze loop ontworpen aandenken. En omdat het hard gaat in de voorinschrijving – de teller loopt al richting de 300 – zijn er medailles bijbesteld. “We hadden er al 350, maar je wil niet dat er straks iemand geen medaille heeft”, verklaart Lahuis. “Juist de laatste loper heeft misschien wel het hardste gezwoegd”, voegt Brummelman toe.
Hij had een belangrijk aandeel in het uitzetten van de routes, die ondanks de nieuwe start- en finishlocatie qua afstand ongewijzigd zijn. Deelnemers aan de 5 en de 10 kilometer en de halve marathon lopen na de start in de Spalstraat via de Synagogestraat/Hofstraat en de Regelinklaan het buitengebied in. Via de Hiddinkdijk en het Vordens Voetpad komen ze uiteindelijk terug in het dorp. Over de klinkers van de Hofstraat/Synagogestraat lopen ze het laatste stuk richting de finish in de Spalstraat.

Zeker de lopers die voor de langere afstanden kiezen, lopen bijna hun gehele route tussen het groen. “We hoeven niet de snelste loop te zijn, maar we gaan wel voor de mooiste loop”, aldus Brummelman. “Lekker buitenaf. De halve marathon komt zelfs op plekjes waarvan Hengelose deelnemers de vorige keer zeiden: ‘Hier zijn we nog nooit geweest.’ Of: ‘We wisten niet eens dat daar een heide zat, wat mooi!’ Door de zandpaden wordt het parcours wel iets langzamer, maar dankzij de omgeving is het element ‘genieten’ des te meer aanwezig.”

Publiek
Daarnaast wordt er aan alle kanten gedacht aan de beleving voor het publiek. De starttijden zijn zo ingedeeld (halve marathon 10.35 uur, 10 kilometer 11.20 uur, 5 kilometer 11.40 uur, Kidsrun en G-run 11.45 uur) dat de complete apotheose van de loop zich rond het middaguur afspeelt. Daarnaast is het rondje om de kerk net iets korter dan de ronde op de oude locatie waardoor de deelnemers aan de kidsrun en de G-run een keer vaker langskomen. “Dus voor familieleden nóg aantrekkelijker om te komen kijken”, aldus Brummelman.

De kidsrun is bedoeld voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Er lopen begeleiders mee. De G-run maakte in 2019 voor het eerst deel uit van het programma, toen deden er maar drie mensen mee. Nu hopen de organisatoren op meer lopers in deze categorie. “De G-run is bedoeld voor mensen met een beperking, die wel kunnen lopen, maar voor wie 5 kilometer te ver is”, legt Brummelman uit. Lahuis voegt toe: “We zijn hiermee begonnen na een vraag van de atletiekvereniging in Zutphen. Zij zeiden: ‘Voor deze doelgroep is er heel weinig.’”

Zo proberen de organisatoren van de Quintusloop zoveel mogelijk mensen bij hun evenement te betrekken, ook door te flyeren bij lopen in de omgeving en door de inzet van social media. Daarnaast zullen ze de komende tijd scholen benaderen voor een training om de jeugd te enthousiasmeren. Ook bereiden mensen zich in loopgroepen voor. Zo traint er een Hengelose groep van zo’n tien lopers via De Zandloper voor de 5 kilometer. Zo’n zelfde groep traint richting de halve marathon. Zondag 22 mei staat bij deze lopers met stip in de agenda.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant