Enes Yilmaz stuit in blessuretijd op doelman Nick Oude Luttikhuis. Foto: Marcel Houwer

SDOUC naar finale Achterhoek Cup na minimale winst op Grol

Sport

DOETINCHEM - Na de snelle openingstreffer van sv Grol en de vele kansen die de club uit Groenlo hierna kreeg, leek het winnen van de halve finale tegen SDOUC dichtbij te zijn. Echter herstelde het team van trainer Jan Vreman zich nog voor rust, die werd bereikt met een voorsprong voor de Ulftenaren. Na een 4-1 voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht voor de club uit Ulft. Toch werd het na de 4-3 weer billenknijpen in de slotfase en werd door Grol in de allerlaatste minuut nog een doelrijpe kans gemist. Waardoor de toeschouwers een beslissende serie shoot-outs misliepen.

Door John van der Kamp

SDOUC startte met zeven basisspelers op de bank. Voor de koploper in de tweede klasse I was het hierdoor even wennen om het juiste ritme op te pakken. Tegenstander Grol startte fel en creëerde direct een mogelijkheid via de rechterflank. De doelpoging van aanvaller Tycho ten Bulte was een duidelijke waarschuwing aan de SDOUC-defensie. Toch stond al na drie minuten de 1-0 op het scorebord. Uit een corner werd de bal door SDOUC-doelman Chiel Jansen niet goed verwerkt. Uit de scrimmage die ontstond was het Grol-spits Luc Berentsen die het beslissende zetje gaf. Het publiek ging er maar eens goed voor zitten; Grol bleef komen en had zo maar op 2-0 of 3-0 kunnen staan. Luc Berentsen had echter zijn vizier niet scherp staan deze avond. Uit vrije positie schoot hij de bal net over de lat en ook bij zijn volgende kans verzuimde hij te scoren. Zijn inzet, oog in oog met de SDOUC-goalie, verdween tergend langzaam langs de verkeerde kant van de paal.

Kansjes waren er ook voor SDOUC. Aanvaller Jelle Westerhof had al eerder Grol-keeper Nick Oude Luttikhuis met een afstandsschot getest en uit een corner was Sietse Sessink met een kopbal dicht bij de gelijkmaker. En waar Grol de kansen liet liggen, scoorde SDOUC wel. SDOUC-middenvelder Yannick Sessink bereikte met een sublieme pass de weg sprintende Jochem Vinkenvleugel, die oog in oog te met de Grol-doelman raak knalde (1-1). De laatste 10 minuten voor de rust braken aan. SDOUC was steeds vaker op de helft van Grol te vinden. Op slag van rust werd Jelle Westerhof net buiten de zestien ten val gebracht. Achter de bal, drie SDOUC-spelers, waarbij de meesten, waaronder Grol-keeper Oude Luttikhuis, een schot van Yannick Sessink verwachtten, was het zijn broer Sietse die raak schoot: 1-2.

Geen wissels bij het begin van de tweede helft. De broers Van de Pavert en aanvaller Enes Yilmaz van SDOUC bleven op de bank. Na een paar minuten kwam SDOUC op een 3-1 voorsprong. Een onoplettendheid van de Grol-verdediging strafte Jelle Westerhof, uit een rebound, genadeloos af. Dezelfde Westerhof kreeg even later de handen van de Ulftse aanhang op elkaar, toen hij tegen de zijlijn aan met een mooie lichaamsbeweging de Grol-defensie op het verkeerde been zette.

Na een uur kwamen de eerste wissels in het veld. SDOUC bleef de bovenliggende partij en Grol-doelman Nick Oude Luttikhuis behoedde zijn team voor een grotere achterstand. Dan viel toch de vierde Ulftse treffer. Een juweeltje van Jochem Vinkenvleugel met een indraaiende corner: 1-4. Een gelopen koers, zo leek het. Maar met nog ruim twintig minuten op de klok gaf Grol zich nog niet gewonnen en SDOUC leek de grip weer kwijt te raken. Keer op keer liep het voor SDOUC-keeper Jansen goed af en bleven kansen voor met name met Luc Berentsen onbenut.

Uiteindelijk was het toch Berentsen die stand draaglijker maakte toen hij beheerst raak schoot: 2-4. Trainer William Krabbenborg sommeerde zijn manschappen naar voren en invaller Jordy Schutten scoorde even later zelfs de 3-4, tot grote schrik van de Ulftse bank.

De klok wees 90 minuten aan en SDOUC-invaller Enes Yilmaz leek het duel op slot te gooien, maar de Grol-doelman pareerde zijn poging. Daarop volgde nog één laatste aanval van Grol. Zou de gelijkmaker er dan toch nog komen? Het was bomvol in de zestien van SDOUC toen de bal viel bij de strafschopstip en vandaar op doel werd geschoten. Tot opluchting van de Ulftse supporters verdween de bal echter over het doel in het vangnet. Scheidsrechter Jordi Eijgelsheim blies voor de laatste maal en SDOUC bereikte zo voor de eerste keer de finale van de Achterhoek Cup.

In die finale, op zaterdag 25 juni, is sportclub Varsseveld de tegenstander van het team van trainer Jan Vreman. De winnaar van dit duel speelt op zaterdag 2 juli op eigen terrein een oefenwedstrijd tegen De Graafschap, waar Vreman momenteel ook de scepter zwaait.