Petanquevereniging Doetinchem in actie. Foto: PR
Petanquevereniging Doetinchem in actie. Foto: PR PR

Pétanque spelen in Doetinchem

Sport

DOETINCHEM - Heb je dat ook: kom je terug van vakantie, waar je gezellig regelmatig een spelletje jeu de boules hebt gespeeld? Eigenlijk een verkeerde, te algemene naam voor een hele leuke sport die je, eventueel recreatief, tot op hoge leeftijd kunt spelen. Maar ook al op zeer jonge leeftijd kunt beoefenen. 

De regels voor deze sport zijn toch wat ingewikkelder dan menigeen denkt. De plek waar vanaf gegooid moet worden, wordt gemarkeerd met een cirkel. Verenigingen hebben voor het gemak kant en klare ringen. Vanaf de ring moet je het but uitgooien. Dat is het hele kleine balletje, deze moet tussen de 6 en de 10 meter uitgegooid worden. Je kunt in meerdere soorten teams spelen. Zo kun je met twee personen tegen elkaar spelen (tête à tête) of een doublet (2 tegen 2). In deze gevallen speelt iedereen met 3 boules. In een triplet (3 tegen 3 personen) speel je ieder met 2 boules. 

Er wordt getost om te bepalen wie als eerste mag gooien. Degene die start probeert zijn boule dicht bij het but te gooien. De volgende speler probeert de worp te verbeteren. Hij gooit net zolang tot de gooi verbeterd is. Heeft hij 3 boules gegooid en is de worp nog niet verbeterd, dan is de volgende uit zijn team aan de beurt (of in geval van 1 tegen 1 de tegenpartij. Het aantal boules van een team dat het dichtst bij het but ligt telt aan het eind. Wie het eerst 13 punten heeft, heeft gewonnen.

Er komt vaardigheid en tactiek bij dit spel kijken. Er zijn spelers die plaatsen en spelers die schieten. Dit alles om het de tegenstander zo lastig mogelijk te maken. 

Er zijn verschillende verenigingen, waar ook competitie gespeeld wordt. Niet alleen op districts of landelijk niveau, maar vaak zijn er ook wedstrijden binnen de verenigingen zelf. Ook in Doetinchem zit een vereniging. 

Ook eens proberen? Vaak kun je een aantal keren gratis meespelen bij een vereniging. Over het algemeen gaat het er binnen de vereniging heel sociaal en gezellig aan toe, maar ook fanatiek. 

Meer informatie vind je op de website van de NJBB (de Nederlandse Jeu de Boules Bond) of bij de plaatselijke vereniging. Speel je mee? Een leuke sport, die je in de winter ook binnen kunt beoefenen.

Petanquevereniging Doetinchem: https://www.pcdoetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier