Op de foto tijdens de opening van het voetbalveldje. Foto: Roel Kleinpenning
Op de foto tijdens de opening van het voetbalveldje. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Opening voetbalveldje Schöneveld maakt buurt nog gezonder

Sport

DOETINCHEM - Vorige week woensdag is het opgeknapte voetbalveldje in de wijk Schöneveld in Doetinchem geopend. Dit veldje ligt tussen VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs) De Isselborgh en rondweg Oost. De speelplek komt voort uit het project ‘Gezonde Buurt’ project en is verrijkt met hybride gras.

Door Hans Hissink

In 2018 werd de aftrap gegeven om de wijk Schöneveld een gezonde buurt te laten worden. Buurtbewoners mochten meedenken over de thema’s ‘groen’, ‘bewegen’ en ‘ontmoeting’. Vanuit Jantje Beton en de gemeente Doetinchem werd een budget toegekend om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Verschillende initiatieven zijn hierdoor ontstaan. Het ontstaan en verbeteren van het voetbalveldje is daar een voorbeeld van. De Groenmakers, ook partners van de Gezonde Buurt Schöneveld, hebben een hybride grasveld aangelegd in de hoop dat het gras langer groen blijft, ook als er intensief gevoetbald wordt.

Bij de opening van het opgeknapte veldje waren niet alleen de jeugd van een aantal basisscholen uitgenodigd, maar ook Sport-ID was aanwezig, de wijkregisseur, de buurtverbinder en twee jongerenwerkers.

Vindplek
Jongerenwerkers Özgür Bal en Tom Erdhuizen staan met de aanwezige kinderen een balletje te trappen. “Zo’n 29 jaar geleden kwam ik zelf al op deze plek. Alleen was de rondweg er toen nog niet,” vertelt Özgür. “Fijn dat er een plek is waar de jeugd terecht kan en een balletje kan trappen. Voor ons is dit een vindplek voor jongeren, maar ook een plek waar we de buurt met elkaar kunnen verbinden. Dit verbeterde veld is echt een vooruitgang.” Tom Erdhuizen geniet ervan de kinderen te zien voetballen. “Het zijn vooral de kids tussen 8 en 15 jaar die hier te vinden zijn. Het is eigenlijk een verlengde van belevingstuin Doetebol, hier iets verderop.”

Vraag en aanbod
Henk Meijer is buurtverbinder, woont zelf in Schöneveld en is enthousiast over het voetbalveldje in zijn wijk. “Ik breng wijkbewoners en organisaties zoals Schavenweide en Elver bij elkaar. Zo probeer ik vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Mensen hebben een vraag en ik kijk of ik het antwoord heb of kan vinden. Zelf ben ik geregeld hier bij het veldje te vinden, maar ook in de rest van wijk. Altijd in voor een gesprek of om een mooie verbinding tussen mensen te maken.”
Tamara Otten is wijkregisseur in Gaanderen, de wijken Oosseld, Schöneveld en een klein stukje De Hoop en Het Weerdje. “Prachtig toch hoe dit veldje is opgeknapt? Vanaf het begin ben ik al betrokken bij het project ‘Gezonde Buurt’, waar ontmoeten en spelen centraal staan. Veel minder dan ik zou willen, kom ik hier ook wel eens om te kijken hoe het eraan toe gaat. En het ziet er zo verzorgd uit omdat de bewoners zelf ook aan het werk moeten om het mooi te houden. Kijk maar eens naar de Van Hogendorplaan. Daar zijn vakken in de aangelegde tuin gemaakt. Deze konden geadopteerd worden waarna de eigenaren dat stukje tuin zelf bijhouden. Het fijne werk in ieder geval. Het grove werk wordt gedaan. Opvallend is ook dat door deze manier van onderhoud er bijna geen hondenpoep te vinden is. Terwijl dat vaak bovenaan de ergernissen in de leefbaarheidsonderzoeken staat.”

JOGG (Jongeren op gezond gewicht) regisseur Yolanda Jansen is vanuit Sport-ID betrokken om een gezonde leefomgeving te stimuleren. “Ik help met ideeën, maar geef ook de aanzet voor activiteiten in de buurt. Een voorbeeld hiervan is de QR-wandelroute die samen ontwikkeld is, maar door de wijkbewoners nu wordt onderhouden. De opening van het voetbalveldje krijgt op deze manier de aandacht die het verdient.

Geld
De Graafschap ondersteunt het initiatief van de trapveldjes. Talent Basar Önal stond in het doel en was kansloos op het moment dat Aron uit Zelhem de bal op het doel schoot. Daarmee opende Aron het opgeknapte voetbalveldje. “Ik ben hier vaak om met mijn vriendjes te voetballen. Leuk dat ik scoorde bij Basar en zo het veld opende.” Hij was niet helemaal tevreden over het veldje. “Ik had aan de zijkant liever wat meer kunstgras gehad.” Henk Meijer legt haarfijn en kort uit waarom dat er niet is. “Geld, jongen, geld. Als we dat genoeg hadden gehad, was er ook meer kunstgras geweest.”

Gezond snoepen
Niet alleen de wijkbewoners, maar ook de SPAR in Schöneveld is betrokken bij de ‘Gezonde Buurt’. De supermarkt heeft tijdens de opening fruit gesponsord om te laten zien dat bewegen en gezond snoepen goed samen gaan. Wanneer het speelveldje door iedereen goed onderhouden wordt, kan er lange tijd plezier aan beleefd worden.



Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant