De nieuwe trainer Adrie Poldervaart doceert. Foto: Roel Kleinpenning
De nieuwe trainer Adrie Poldervaart doceert. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Het lijkt een mooi seizoen te worden

Sport

DOETINCHEM - Supporters van De Graafschap hebben enkele teleurstellende seizoenen achter de rug vanwege lege stadions door corona en gemiste promotie naar de eredivisie. Maar er gloort weer hoop aan de horizon bij de vele aanhangers van de Superboeren. Inmiddels zijn bijna 6.000 seizoenkaarten verkocht en kijkt iedereen uit naar het nieuwe seizoen.

Door Hans Hissink

Technisch manager Peter Bijvelds en hoofdtrainer Adrie Poldervaart laten een frisse wind waaien door De Vijverberg. Er werd afscheid genomen van onder meer Joey Konings, Jasper van Heertum, Jonathan Opoku, Julian Lelieveld en sterkhouder Ted van de Pavert. Milan Hilderink werd verhuurd aan TOP Oss. In een vroeg stadium werd Alexander Büttner al aangetrokken. De geboren en getogen Doetinchemmer komt over van RKC Waalwijk. Later sloten Robin Schouten, Xandro Schenk, Rio Hillen en Siem de Jong aan en keerden Jan Lammers en Lion Kaak terug op het nest.

Belangrijke aanwinst
Vooral Siem de Jong wordt door de supporters in de armen gesloten. Volgens de technisch manager een hele belangrijke aanwinst. “Geweldig dat hij bij ons is. Daar hebben we best lange tijd over gesproken. Onder meer over zijn motivatie en over hoe hij er op dit moment in staat. Hij was ook heel erg geïnteresseerd in de club en de plannen voor dit moment. Daar hebben we het over gehad en ik ben er erg blij mij dat hij bij ons is gekomen. Behalve dat hij een goede voetballer is, ben ik ervan overtuigd dat hij een aandeel gaat hebben in het hele proces waar wij succesvol in willen zijn.”

D’RAN
Xandro Schenk en Rio Hillen spelen dit seizoen ook in het blauw-wit. “Zij passen bij wat we willen en dat is D’RAN voetballen op onze manier. Dat wil in ieder geval zeggen dat je aan de bal het nodige wilt kunnen. Ze passen in ons systeem en ik denk dat ze op hun manier het verdedigend centrum kunnen bemensen, zowel links als rechts. Ik denk dat het uitstekende versterkingen zijn,” vertelt Bijvelds.

Robin Schouten is gehaald voor de rechtsbackpositie als vervanger van Julian Lelieveld. “Julian is een hele goede speler op Keuken Kampioen Divisie niveau, dat heeft hij ook bewezen. Hij heeft gewikt en gewogen om hier te blijven, maar toch gekozen voor een eredivisieclub. Robin is geen Julian, maar het gaat wel in dezelfde lijn door. Het is in ieder geval een back waarmee je aanvallend voetbal kunt spelen, waarmee je initiatiefrijk kunt spelen en die aan de bal comfortabel is.”

Meerwaarde
Lion Kaak en Jan Lammers keerden terug op De Vijverberg. “Het is nooit gemakkelijk om spelers te halen waarmee je zelf gewerkt hebt. En natuurlijk is het niet zo dat ik denk dat zij aan de bovenkant zitten en kampioen worden hier, maar onderschat ze niet, zowel qua karakter als voetbalinhoudelijk. Maar ook al spelen ze niet, dan weet ik dat zij een bepaalde meerwaarde vormen en dat zij honderd procent gaan waarborgen wat wij bij De Graafschap willen. Ik heb ze niet gehaald omdat ze van TOP Oss zijn, ik heb ze niet gehaald omdat ze oorspronkelijk hier vandaan komen, maar ik heb ze gehaald omdat ze een functie hebben waarin ik vertrouw en geloof.”

De nieuwe technisch manager zit niet stil en wil het niet laten bij deze nieuwe aanwinsten. “We zijn nog nadrukkelijk actief op de spelersmarkt, met name in aanvallend opzicht. Dat is altijd het lastigste deel, daarin moet je niet te snel en niet te langzaam zijn. Ik wil ook aan onze supporters vragen om toch wat geduld te hebben. Dat is moeilijk, zeker als jezelf niet aan het stuur zit. Ik ga niets beloven of garanderen, maar ik ben wel vol vertrouwen dat we de versterkingen gaan halen die ons helpen onze doelstellingen te behalen.”

Technische staf
De technische staf is ook uitgebreid. Naast Mees Siers en Richard Roelofsen heeft De Graafschap met het aantrekken van Michel Breuer, Léon Hese en Cris Soler de staf voor komend seizoen compleet. Breuer wordt allround assistent-trainer van hoofdtrainer Adrie Poldervaart en Soler is de nieuwe fysiektrainer. Oud-Superboer Léon Heese gaat de functie van video-analist invullen. 

Doelstelling
Met een jaar vertraging werd Adrie Poldervaart de nieuwe hoofdtrainer van De Graafschap. Samen met de technisch manager probeert hij een succesvolle selectie neer te zetten. “Mensen willen altijd een doelstelling horen, dat snap ik. We kunnen dan van alles uitspreken en zeggen we willen dit of dat gaan doen. Maar als je ziet dat de transferdeadline 31 augustus is, dan zijn we vier wedstrijden onderweg. Er is dus nog van alles mogelijk. Misschien wordt er wel een speler van ons weggehaald. Een doelstelling plaatsen is één, maar daar wordt je dan op afgerekend. Want je hebt dit gezegd en je hebt dat gezegd. Maar na 38 wedstrijden staat er eentje bovenaan en eentje onderaan.”

Hoogst haalbare
“Uiteraard gaan we voor het hoogst haalbare. Belangrijkste is dat we aan het eind van het seizoen zoiets hebben van ‘potverdorie, misschien hebben we niet het beste resultaat gehaald, maar wat we gezien hebben, wat we ervaren hebben, hoe er ontwikkeld is, laten we deze koers blijven bewandelen, een beetje finetunen en nog iets harder werken’. We hebben in ieder geval de ambitie uitgesproken dat we de play-offs willen halen. Daarnaast wil ik een team zien waar mensen zich mee kunnen identificeren. Want als team, samen met de achterban, kun je met elkaar ontzettend veel creëren.”

Supportersavond
Op verzoek van trainer Adrie Poldervaart is er op maandag 25 juli om 19.30 uur een supportersavond op het Spinnekopplein. Doel hiervan is om elkaar te leren kennen en het plan van aanpak voor komend seizoen te delen.Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier