Bodille Tjalkens. Foto: Linsy Tjalkens
Bodille Tjalkens. Foto: Linsy Tjalkens Linsy Tjalkens

14-jarige Bodille voltooit voor het eerst Nijmeegse Vier/(drie)daagse

Sport

DOETINCHEM - In 2019 stond de 14-jarige Bodille Tjalkens uit Doetinchem, aanvankelijk langs de kant in Molenhoek, om haar moeder aan te moedigen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Haar moeder liep toen voor de eerste keer en liep de vierde dag alleen, nadat haar wandelmaatje noodgedwongen moest afhaken. De toen nog 11-jarige Bodille had nieuwe sportschoenen aan, maar besloot spontaan om de laatste 10 kilometer met haar moeder mee te lopen. Samen liepen moeder en dochter de Via Gladiola door en toen was Bodille ‘verknocht’. Zij wilde ook eens meelopen!

Zo gezegd, zo gedaan. In 2020 ingeschreven, ingeloot en gestart met trainen. Helaas gooide Covid-19 een paar jaar roet in het eten. Zelfs dit jaar was het nog spannend. Ook weer door Covid-19 konden de dames pas veel later van start dan gewenst. Toch hebben ze doorgezet en na het lopen van de Achterhoekse Vierdaagse was het afgelopen week dan eindelijk de beurt aan de Nijmeegse Vierdaagse 104e editie.
Moeder Linsy Tjalkens vertelt: “Op zondag kwamen ze aan op de Wedren om de inschrijving af te ronden en het felbegeerde polsbandje op te halen. Daarna nog even langs de merchandise en daarna op naar het hotel. Inmiddels was bekend dat het geen 4-, maar 3-daagse zou worden. De spannende eerste wandeldag werd dus nog even uitgesteld.
Woensdagnacht was het dan eindelijk zo ver. De wekker was al vroeg gezet om de pendelbus van 5.15 uur te halen. Op de Wedren opende marsleider Henny Sackers ook de 30 kilometerstart met een toespraak, het aftellen en een confettiknal.
Vrolijk gingen de dames van start om deze warme, zelfs hete dag de kilometers te lopen. Er werden onderweg liters water gedronken en meerdere waterijsjes verslonden.
De donderdag werden de dames zelf haast verslonden door de pittige regenbuien. Heuvel op en heuvel af, zoals iedereen die zevenheuvelendag. Onderweg werden de natte sokken nog vervangen door droge, maar in natte schoenen haalde dat niet heel veel uit. De nodige blaren waren reeds in de maak.
De start op vrijdag was spannend. De blarenpost op de Wedren was pas om 11.00 open, de eerste medische post pas op 12,5 kilometer. Dat is dan echt een eind om te lopen. De 14-jarige heeft toch besloten om te starten en zette haar beste beentje voor. Ze heeft zich verbeten en samen met haar moeder haalde ze uiteindelijk de blarenpost, waar het behoorlijk druk was. Het duurde even voordat ze geholpen werden, maar na 1,5 uur konden ze weer op pad.
Wel op een behoorlijk leeg pad inmiddels, zeker op de dijk van Overasselt naar Heumen, daar liepen ze op een gegeven moment als een van de laatsten. De mobiele controleurs hielden de laatste wandelaars gelukkig goed in de gaten. In Heumen waren nog steeds amper wandelaars in zicht en zaten er nog maar een enkele diehard langs de kant om voor de zeer gewenste aanmoedigingen te zorgen. Maar mede dankzij hen hebben de dames de ‘samensmelting’ met de 40- en 50-km.-lopers voor Malden weten te halen. Na nog enkele rustpauzes liepen ze de laatste kilometers over de feestelijke Via Gladiola.
Dankbaar voor alle aanmoedigingen en energiegevende high-fives wist Bodille nog ruim op tijd over de finish te lopen. Hoe trots dat Bodille daarna haar eerste Vierdaagse-kruisje in ontvangst mocht nemen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier