Voorzitter Hans Braafhart. Foto: Roel Kleinpenning
Voorzitter Hans Braafhart. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Doetinchemse petanqueclub méér dan ‘een balletje gooien’

Sport

DOETINCHEM - In Frankrijk is het bijkans cultureel erfgoed, het spelen van het spel petanque. Op het dopsplein, in een park, op de camping, het strand of op aangelegde petanque-banen, overal wordt het gespeeld. In Nederland groeit de animo voor jeu de boules, ook bij de Petanqueclub Doetinchem.

Door Remko Alberink

“We hebben in Doetinchem een club met ongeveer 115 leden”, stelt preses Hans Braafhart van de petanqueclub met gepaste trots. “Daarmee zijn we een middelgrote vereniging. Er zijn ook clubs met meer dan 300 leden, er zijn er ook met maar 40 leden.”

De club resideert op Sportpark Zuid en heeft er een erg mooie accommodatie. “Die is een jaar of dertig geleden door veel zelfredzaamheid van de leden gebouwd, toen zat ik nog niet bij de club”, meent de voorzitter. “We hebben twee hallen met 18 banen, waardoor we ook in de winter jeu de boules kunnen spelen.”

Het bal wordt gespeeld met drie ballen per speler en de but, het kleine balletje waarbij je de 700 gram wegende ‘boule’ zo dichtbij mogelijk moet positioneren om punten te behalen. ‘’Maar soms kan het tactisch zijn de bal heel ergens anders neer te gooien”, meent de voorzitter.

Sinds vorig seizoen is de club ook in de nationale competitie actief. “En dat willen we graag uitbreiden”, zegt Braafhaart. “We hebben een technische commissie en werken aan onze techniek en tactiek. Ook evalueren we wedstrijden en kijken we wat we beter hadden kunnen doen. Vaak wordt petanque gezien als een soort bezigheidsspel, dat willen we graag veranderen. We leggen de focus ook op de sport.”

Dat wil niet zeggen dat gezelligheid niet belangrijk is. “We hebben een heel sociale vereniging. De derde helft spreekt mensen aan en ook als er iemand ziek is, wordt er aandacht aan diegene geschonken. Lief en leed is bij onze vereniging gewoon goed geregeld.”

Door de buiten- en binnenbanen kan bij Petanqueclub Doetinchem het hele jaar gesport worden. “Vergis je niet, tijdens een wedstrijd loop je zo een paar kilometer, al is het geen sport waar je de rug nat van krijgt. Het is een ideale sport voor hen die noodgedwongen met een andere sport moeten stoppen en toch iets competitiefs willen doen.”

Braafhart hoopt met het oppoetsen van het imago van de sport ook meer competitieteams actief te krijgen in Doetinchem. “Op dit moment hebben we twee competitieteams en draaien we in de middenmoot mee.”

Recent vond in Den Bosch het Europees Kampioenschap plaats. Braafhart: “Een geweldig evenement, midden in het centrum, zoals het hoort. 27 landen waren er actief, en geen oudere mensen aan het gooien hè. We zijn er met wat leden van de club een weekeinde naar toe geweest, prachtig.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier