Logo doetinchemsvizier.nl


Jan Verbeek, Herman Dommerholt, Theo Milder en Herman van der Weg. (foto: Roel Kleinpenning)
Jan Verbeek, Herman Dommerholt, Theo Milder en Herman van der Weg. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Jubilarissen 'een leven lang DZC'68'

  Sport

(door Remko Alberink)

Doetinchem - Het vieren van verjaardagsfeestjes is leuk, ook voor voetbalclubs. Maar minstens zo leuk is het om terug te gaan in de tijd, zoals bij DZC'68 in Doetinchem. Om van de mannen van het eerste uur te horen hoe de club 50 jaar geleden ontstond.

Zo indrukwekkend als het huidige onderkomen van DZC'68 nu is, zo was het in 1968 niet toen de club werd opgericht. ''Er was helemaal niets op het Hietland waar we begonnen, het was wassen in een trog met koud water'', schetst Jan Verbeek de situatie op de eerste speellocatie.

Verbeek is een van de vier oudgedienden deze middag in de bestuurskamer van de eersteklasser die zaterdag 19 mei het 50-jarig jubileum viert. Hij zit op de praatstoel met Theo Milder, Herman van der Weg en Herman Dommerholt. Allen zijn al 50 jaar lid.

''Eigenlijk werden we opgericht op verzoek van de KNVB, de bond wilde graag zaterdagvoetbal in Doetinchem", legt Dommertholt uit, terwijl hij het staaft met een oud krantenartikel. ''De toenmalig voorzitter van AZSV meneer Schoenmaker heeft ons daarbij geholpen."

Het is in het voorjaar van 1968 niet de eerste keer dat de naam DZC gebruikt wordt. Dommerholt: ''Ín 1957 was er ook een poging geweest om zaterdagvoetbal te introduceren, maar dat gebeurde meer vanuit de gereformeerde kerk. Die mensen gebruikten ook DZC als naam, maar dat is toen niet gelukt", stelt Dommerholt, voormalig bestuurslid en de eerste twee jaar ook trainer.

Theo Milder woonde destijds tegenover het Hietland, en sloot zich aan bij DZC'68. ''We waren geen vrienden of zo, we wilden gewoon allemaal voetballen.''

Hij duidt een markant punt in de geschiedenis van de club: ''Het belangrijkste moment in het bestaan van DZC'68 is voor mij de verhuizing naar Zuid. We kregen hier namelijk een eigen basis, en ook kleedkamers en douches."

Ook hij trad toe tot het bestuur, zo schetst hij lachend: ''Als je een grote bek had, zat je ook zo in het bestuur.''

Zijn mede-jubilaris Herman van der Weg hoort het aan. Als zoon van de langstzittende preses (Bart van der Weg, RA) zat hij jarenlang het dichtst bij het vuur. ''Ik heb in het eerste gespeeld, maar was voornamelijk actief in het tweede team", merkt hij op. Sinds het eind van zijn voetballoopbaan maakt hij zich net als de anderen nuttig voor zijn club.

Dipjes zijn er ook zeker wel geweest, snel wisselen Dommerholt en Milder een blik. Deze journalist mag vragen, maar hij hoeft toch niet alles te weten. Zaterdag is het groot feest, ook voor de jubilarissen. De slogan van de club 'Een leven lang DZC'68' is voor niemand toepasselijker dan de mannen van het eerste uur.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox