Leden van de Bridge-Club Gaanderen spelen elke dinsdagavond bij Café & Zalencentrum Hartjes. Foto: Josée Gruwel
Leden van de Bridge-Club Gaanderen spelen elke dinsdagavond bij Café & Zalencentrum Hartjes. Foto: Josée Gruwel Josée Gruwel

Bridgen in een gemoedelijke sfeer

Sport

GAANDEREN – Wie van kaarten houdt en wil leren bridgen, is bij Bridge-Club Gaanderen van harte welkom. Op dinsdagavond 6 september houdt de vereniging een informatiebijeenkomst. 

Bridge-Club Gaanderen bestaat 71 jaar en telt momenteel ruim veertig leden die grotendeels afkomstig zijn uit Gaanderen. Elke dinsdagavond komen ze van 19.30 tot 10.30 uur samen bij Café & Zalencentrum Hartjes aan de Rijksweg 226 om er zes rondes van elk een half uur te bridgen. Ook in de vakanties wordt er doorgegaan, zo is er in de zomervakantie ‘zomerbridge’.
Er wordt bij dit kaartspel altijd in twee tweetallen gespeeld, waarbij de vier kaarters ieder dertien kaarten krijgen en het de kunst is om met de partner te bieden en zoveel mogelijk slagen te halen. De partner kan een vaste partner zijn, iemand waarmee altijd samengespeeld wordt. Is er geen vaste partner, dan wordt in onderling overleg geregeld wie op de kaartavond met wie een duo vormt.

‘Kaarten is
een sociaal
gebeuren’

 
“Kaarten is een sociaal gebeuren. Natuurlijk gaat het bij het spel om de punten, maar bij ons staat een gemoedelijke sfeer voorop. Er wordt niet echt fanatiek gespeeld, onze leden komen gewoon om een avond gezellig te kaarten onder het genot van koffie, thee of een ander drankje”, vertelt voorzitter Marianne Onstein.

Nieuwe leden
“Als we meer leden zouden hebben, vóór corona was dat een twintigtal meer, dan hebben we net iets meer mogelijkheid om een indeling qua niveau van spelen te maken”, aldus secretaris Kees van Valkengoed. “Mede daarom houden we op dinsdag 6 september van 19.00 tot 20.00 uur bij Hartjes, in de zaal waar we altijd spelen, een informatiebijeenkomst. Hiervoor kan men zonder aanmelding zo binnenlopen.”
Onstein: “Als je kunt kaarten, zoals klaverjassen of kruisjassen, dan is bridgen een volgende stap. Het is daarbij wel gewenst om een beginnerscursus te volgen, waarna je het spel bij onze club op de wekelijkse speelavond verder kunt uitbouwen. Wij kunnen bemiddelen bij het vinden van een door de bridgebond opgeleide docent. De beginnerscursus duurt meestal een seizoen en de club geeft in het eerste speeljaar een korting op de contributie.”
De contributie bij Bridge-Club Gaanderen bedraagt 50 euro per jaar, de consumpties op de kaartavond worden door elk lid zelf betaald. Wie lid is, krijgt gratis een bridgeblad van de Nederlandse Bridge Bond.
Valkengoed: “Ook hebben we nog een leuke activiteit: tussen Kerst en Nieuwjaar houden we een Oudejaarsdrive, met prijsjes. Daaraan doen ook leden van omliggende buurtverenigingen mee.” Onstein: “In verband met corona is deze een paar jaar niet doorgegaan, het zou mooi zijn als dat dit jaar weer kan.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier