De vertegenwoordigers van Achterhoek in Beweging, volleybalbond Nevobo en Sport-ID bij de ondertekening van het Masterplan. Foto: Pim Waslander

De vertegenwoordigers van Achterhoek in Beweging, volleybalbond Nevobo en Sport-ID bij de ondertekening van het Masterplan. Foto: Pim Waslander

foto: Pim Waslander

Masterplan moet volleybal in Achterhoek versterken

Sport

Nevobo en gemeenten werken samen aan duurzaam volleyballandschap

APELDOORN -  Achterhoek in Beweging, volleybalbond Nevobo en Sport-ID gaan de komende jaren actief samenwerken aan een sterk volleyballandschap in de Achterhoek. Met dit doel hebben de organisaties voorafgaand aan de finale van het WK Volleybal Dames 2022 in Apeldoorn het Achterhoeks Volleybal Masterplan (AVMP) ondertekend. “De samenwerking tussen regio en Nevobo is een krachtig initiatief om de volleybalsport in de Achterhoek een blijvende impuls te geven”, aldus Guido Davio, algemeen directeur van de volleybalbond. 

Tijdens een korte en feestelijke bijeenkomst in Omnisport in Apeldoorn waren namens Achterhoek in Beweging, waarin acht gemeenten samenwerken, de wethouders Sport aanwezig om, samen met de Nevobo en Sport-ID, het sportbedrijf van de gemeente Doetinchem het plan symbolisch te bekrachtigen. “We hebben ons tot doel gesteld om dit WK Volleybal Dames te gebruiken als podium waarop we onze samenwerking beginnen. Het is geweldig om te zien dat we dat doel waarmaken. Met dit plan gaan we de komende jaren het volleybal in de Achterhoek een enorme boost geven”, aldus wethouder Hans te Lindert (gemeente Aalten) namens de acht Achterhoekse gemeenten.

WK als katalysator
Tijdens het WK Volleybal Dames 2022 was de Achterhoek gastheer van vier deelnemende landen. Turkije, Colombia, Kazachstan en de uiteindelijke wereldkampioen Servië verbleven gedurende de eerste fase van het toernooi in Groenlo en Bredevoort. Zij lieten zich verspreid over de Achterhoek ook nadrukkelijk zien tijdens de vele side-events die in verschillende gemeenten door volleybalverenigingen en andere sportorganisaties waren georganiseerd.
Projectmanager en tevens toernooidirecteur Lonneke Slöetjes was eveneens aanwezig bij de ondertekening. “Ik ben trots op dit WK en hoe we als provincie Gelderland het volleybal hebben gepromoot. Het Achterhoeks Volleybal Masterplan gaat ons helpen om de legacy van dit succes voort te zetten.”

Interlands en toernooien
Belangrijk onderdeel van het Achterhoeks Volleybal Masterplan is de toezegging van de Nevobo dat er in de komende jaren meer (inter)nationale wedstrijden en toernooien in de Achterhoek worden georganiseerd. “Daarmee blijft deze regio ook de komende jaren verzekerd van (inter)nationale topwedstrijden. Goed voor de uitstraling van de sport en een belangrijke impuls voor een duurzaam volleyballandschap”, aldus Pascal Kamperman namens Achterhoek in Beweging.

Achtergrond AVMP
Het Achterhoeks Volleybal Masterplan moet helpen voorkomen dat de daling van het ledenaantal van de Nevobo in deze regio onomkeerbaar wordt. Aan de hand van vier thema’s willen de samenwerkende partners het Achterhoekse volleyballandschap verduurzamen. Dit zijn: kader en clubontwikkeling, breedtesport/stimulering, talentontwikkeling en topvolleybal/evenementen.
Binnen die thema’s zijn door de partners doelstellingen geformuleerd. Zoals het creëren van een open samenwerking tussen volleybalverenigingen zodat ze samenwerken in zaken als opleiden, kennisdeling, begeleiding en uitwisseling. Daarnaast moet het Masterplan de volleybalverenigingen zowel organisatorisch als sportief versterken en de kwaliteit van het trainersaanbod verbeteren. Goede trainers zorgen voor tevreden spelers waardoor die langer bij de vereniging blijven. Het aantal volleyballers op peil houden voor de verenigingen waarbij de focus ligt op de jeugd is eveneens een doelstelling.

Professionals versterken clubs
Om die doelstellingen mede te realiseren worden in de Achterhoek twee volleybalprofessionals aangesteld die vanuit twee clubs andere volleybalverenigingen gaan ondersteunen. Skopein Wivoc uit Winterswijk en Rensa Family Orion uit Doetinchem zijn de eerste twee zogeheten ‘Superclubs’, een programma van de Nevobo om het volleybal in Nederland structureel te versterken. Seesing Flex Longa’59 uit Lichtenvoorde en HEVA VCV uit Varsseveld volgen vanaf januari 2023. De professionals zijn in dienst bij Sport-ID en worden gefinancierd door alle partners in het Achterhoeks Volleybal Masterplan.
Volgens Maurice Tepperik, directeur van Sport-ID is het belangrijk dat het plan vanuit een brede samenwerking is ontstaan. “En dat is ook meteen het sterke van dit initiatief. Zeker in de sport gaan verenigingen elkaar de komende jaren nodig hebben. De samenwerking tussen sportbond, regio en volleybalverenigingen die verankerd ligt in dit plan vormt daar een toekomstbestendige basis voor.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier