Jan Markink neemt de Gelderse Sportprijs in ontvangst. Foto: Mathilde Dusol
Jan Markink neemt de Gelderse Sportprijs in ontvangst. Foto: Mathilde Dusol

Gelderse Sportprijs voor Jan Markink

Sport

DOETINCHEM - Borculoër Jan Markink kreeg maandagavond namens alle partners uit de Gelderse sportwereld de Gelderse Sportprijs uitgereikt. Tijdens het jaarlijkse sportfeest in het Amphion Theater werd de Gelderse sportgedeputeerde in het zonnetje gezet om hem te bedanken voor zijn grote inzet voor sport en bewegen in Gelderland.

Markink stopt na de provinciale statenverkiezingen in maart na twaalf jaar als gedeputeerde sport. Mede dankzij zijn inzet werd Gelderland de afgelopen jaren op de kaart gezet als dé sportprovincie van Nederland. Hij zette zich enorm in om grote internationale sportevenementen naar Gelderland te halen zoals het WK Volleybal eerder dit jaar en de start van de Giro in 2016.
Ook was Gelderland, nog voor het Nationale sportakkoord, de eerste overheid in Nederland die samen met (sport)partners een gezamenlijk Sportakkoord opstelde en ondertekende.

Gezicht gegeven
“Jan Markink heeft niet alleen veel gedaan voor Gelderland. Hij heeft ook de provincies op nationaal niveau gezicht gegeven en belangrijke partners gemaakt in het Nederlands sportbeleid”, zegt oud-minister Sport Bruno Bruins die Markink de Gelderse Sportprijs overhandigde. De Gelderse Sportprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een sporter of iemand binnen de sport die een bijzondere prestatie heeft verricht. Om zijn jarenlange betrokkenheid bij de Gelderse sport besloot de Gelderse Sport Federatie de prijs dit jaar aan Jan Markink toe te kennen.
Jan Markink: “Ik heb vele jaren met enorm veel plezier samengewerkt aan het versterken van het Gelders sportklimaat en wil iedereen bedanken voor deze eer. Wat ik de afgelopen tien heb geleerd is dat de kracht van sport zoveel groter is dan ik dacht.”

Gedeputeerde Hans Esmijer legde in 2010 de basis voor het Gelders Sportbeleid. In 2011 nam Jan Markink het stokje over. Hij investeerde fors in regionale Gelderse sportaccommodaties zoals de Sazahal in Doetinchem, de Arnhemhal op sportcentrum Papenhal. In eerdere jaren lag de nadruk van het Gelders sportbeleid wat meer op de economische impact. Later werkte de provincie meer en meer aan maatschappelijk thema’s zoals talentontwikkeling, duurzaamheid, G-sport en de maatschappelijke impact van sportevenementen.

Mooiste
“Dankzij Jan staat sport er in Gelderland goed voor. Hij zal, om zijn eigen woorden te gebruiken, gemist worden als bestuurder van de mooiste provincie van Nederland” aldus Tjienta van Pelt, directeur van de Gelderse Sport Federatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant