Behalve dat hij nu het wereldrecord op zak heeft, valt de pas 17-jarige kitesurfer Jamie Overbeek met z’n sprongen en sierlijke capriolen ook anderszins regelmatig in de prijzen. Prestaties die door vader Overbeek vaak op film worden vastgelegd. “Hij is mijn grootste supporter.” foto: Roel Kleinpenning

Behalve dat hij nu het wereldrecord op zak heeft, valt de pas 17-jarige kitesurfer Jamie Overbeek met z’n sprongen en sierlijke capriolen ook anderszins regelmatig in de prijzen. Prestaties die door vader Overbeek vaak op film worden vastgelegd. “Hij is mijn grootste supporter.” foto: Roel Kleinpenning

Steeds hoger met plank en windscherm

Sport

Kitesurfer Jamie Overbeek uit Ulft vestigt wereldrecord

ULFT – Weer of geen weer, hij gaat ervoor. Als er maar een stevige bries staat. Zijn enorme drive leverde Jamie Overbeek een wereldrecord op. Nooit eerder kwam een kitesurfer in de categorie Big Air zó hoog. Vrijdag 13 januari, rond de klok van twee op het IJsselmeer nabij het Friese Workum, sprong de net 17-jarige Ulftenaar 35 meter en 33 centimeter hoog. “Ja, dat mag je best zo stellen. Ik ben nu de beste van de wereld.”

door Eric Klop

Woelige baren, een plank, draden, een windscherm. En een zogenoemde WOO, een apparaatje dat bevestigd aan de surfplank de duur en de hoogte van een sprong registreert en officieel vastlegt. Wereldwijd, bij wedstrijden en tijdens individuele sessies. “Waar en wanneer maakt niet uit”, zegt Jamie. “Vrijdag de dertiende jongstleden was het zover. De condities waren ideaal. Keiharde wind. Naar Workum voor een nieuwe poging om het wereldrecord te verbeteren. Ik was daar al een paar jaar mee bezig. Pakte met de vlieger een goede windvlaag en hup, daar ging ik. Gelukt!”

Amper zes jaar jong oefende de Ulftse topsporter al op het strand. Met name in Denemarken waar hij met zijn ouders en twee jaar oudere broer jaarlijks op vakantie ging. Rennen over het harde zand, voortgesleept door een windscherm. Deed er een cursus waarbij een plank met wieltjes te pas kwam. “Toen al bleek mijn talent”, vertelt Jamie, die voorts zowel op een weiland in de buurt van Ulft als op het strand van IJmuiden continu aan zijn techniek schaafde. Waarna hij op z’n negende voor de eerste keer het water op ging. “Van het Markermeer, nabij Schellinkhout. Dat ging meteen goed. Volgde op de golven regelmatig kitesurflessen. Verbeterde mij, altijd gestimuleerd door mijn vader, voortdurend. Haast als vanzelf.”

Wereldtop

Acht jaar later behoort Jamie Overbeek tot de absolute wereldtop. En dat terwijl kitesurfen over twee jaar op het programma van de Olympische Spelen in Parijs staat. Weer goud voor Nederland? “Nee”, zegt hij. “Daar zal het erom gaan hoe snel je met plank en windscherm over het water zoeft. Ik ben er wel voor gevraagd, maar alleen de speed is niks voor mij. Ik focus mij op de Big Air, waarin de hoogte en de bewegingen die je in de lucht maakt centraal staan. Ja, noem het kunstkiten”, lacht Jamie. “Dít vind ik leuk. Dáár richt ik mij met heel mijn ziel en zaligheid op. En bereik er het meeste mee. Een wereldrecord bijvoorbeeld!”

Wanneer de weerkaart veel wind voorspelt reist Jamie naar z’n vaste trainingsstekkie in Friesland. Altijd vergezeld van zijn vader Peter. “Ik heb er de tijd voor”, verklaart Overbeek senior. “Tijdens de coronapandemie raakte ik mijn baan kwijt en nu ik 57 ben…. Ging afgelopen najaar ook met Jamie mee naar het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Daar vond een kitesurfevenement plaats waar de complete wereldtop bijeen kwam. Georganiseerd door Ozone, een wereldwijd actieve producent van kitesurfattributen die voor mijn zoon bovendien als hoofdsponsor optreedt. Jamie werd te midden der kampioenen tweede. Een geweldig resultaat. En nu dan dat wereldrecord. Geweldig!”

“Als jong jongetje waren de capriolen met een windscherm voor hem een obsessie”, herinnert vader Overbeek zich. “Bij Jamie is PDD-NOS gediagnosticeerd. Dit brengt met zich mee dat iemand zich als geen ander op iets kan focussen en zijn ei kwijt kan. Zeg maar een uitlaatklep. Inmiddels is het naast het nodige talent vooral de gigantische drive die hem naar grote hoogten voert”, aldus Peter die van alles en nog wat voor zijn sportieve oogappel regelt en doet. “Contacten met sponsoren, activiteiten voor allerhande media, begeleiding tijdens wedstrijden en individuele sessies, publiciteit…, noem maar op.”

Mindset

“Kitesurfen is alles voor mij”, aldus Jamie. “Met mijn talent, doorzettingsvermogen, wil en mindset kan ik nog jaren door. Zonder angst ook. In een windvlaag waarop je wordt meegevoerd schuilt altijd een risico. De vlieger kan zomaar slap komen te hangen. Dan val je als een baksteen naar beneden, met de kans op blessures tot gevolg. Het zijn risico’s waar niet iedere kitesurfer mee om kan gaan. Die halen dan ook de top niet. Wereldwijd zijn er circa 40.000 beoefenaars die gebruik maken van de officiële hoogtemeting met een WOO. De bovenlaag is echter zeer smal. In totaal zijn er zo’n dertig kitesurfers die ooit hoger sprongen dan dertig meter. Zelf deed ik dat al 24 keer. Degene die na mij komt pas twee maal…”

Steeds hoger wil ie. Vooralsnog lijkt zijn top niet in zicht. De Ulftse topsporter denkt dat hij in zijn sport nog tot zeker zijn dertigste op professioneel actief kan blijven. En daarna? “Ik hoop dan bij mijn hoofdsponsor Ozone aan het werk te kunnen. Met productontwikkeling bijvoorbeeld. Of in een coachingsfunctie voor nieuwe talenten. Er zijn genoeg opties, zeker als je een bekende bent in de wereld van het kitesurfen. Maar dat duurt nog even. Voorlopig is de actieve sport niet van mij af. Op naar de 36 meter”, aldus Jamie Overbeek, terwijl hij met zijn vader op het weerbericht de windvoorspellingen voor de komende dagen bestudeert.    

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant