Grootse ontlading bij spelers en staf DZC’68 na laatste fluitsignaal. Foto: John van der Kamp (Achterhoek Cup).

DZC’68 wint overtuigend met 3-0 van Longa’30

Sport

DOETINCHEM - Zaterdag 1e klasser DZC’68 heeft dinsdagavond vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Wijnand Rutgers de halve finale tegen Longa’30 geheel onder controle gehad. Het team van trainer Bas van Londen gaf vol gas en ging vol op de aanval. Dit resulteerde in een 2-0 voorsprong bij rust en tegenstander Longa’30 had geen enkele doelkans weten te creëren. In het tweede deel leek de 4e divisionist uit Lichtenvoorde zich te herstellen, maar de verdediging van DZC’68 zat pot dicht en kwam zelfs op een riante 3-0 voorsprong. Door deze overwinning speelt DZC’68 op zaterdag 1 juli de finale tegen sv Grol.

Door John van der Kamp

De tribunes op Sportpark Dichteren waren goed gevuld, maar ook achter de reclameborden waren de talrijke DZC-supporters te vinden. Vele DZC-teams hadden hun training op deze dinsdagavond eerder afgebroken om hun 1e elftal te ondersteunen bij deze belangrijke wedstrijd. En zij zijn niet voor niks gekomen. Spektakel vanaf de aftrap en DZC’68 had zo maar binnen 5 minuten op een 2-0 voorsprong kunnen staan. De eerste beste kans na 12 tellen was voor DZC-speler Max van der Velpen. Hij schiet de bal uit vrije positie net naast het doel. Longa-doelman Rutger Tenhagen moest even later een afstandsschot op de vuisten nemen en het team van trainer Dennis van Toor komt in deze opening met de schrik vrij.

Het publiek ziet een wedstrijd in een hoog tempo en met veel druk op de bal van beide teams, die op iedere meter vechten om in bal bezit te komen. Scheidsrechter Rutgers met zijn assistenten Romy Vermeer en John Dijkman hebben de handen vol in het eerste halfuur, maar het trio weet het duel in goede banen te leiden. Vrije trappen voor DZC levert nog niet het gewenste resultaat op. Longa-spits Thom Berendsen wordt door een vlagsignaal tweemaal de vrije doorgang belet en aan de andere kant evenzoveel doelpunten, die uit een buitenspelpositie worden gescoord en terecht worden afgekeurd. Maar een treffer van DZC’68 kan eigenlijk niet uitblijven. In de 21e minuut wijst de leidsman resoluut naar de stip, nadat een duel om de bal binnen de lijnen onreglementair door de Longa-verdediging wordt onderschept. Een uitgelezen kans voor DZC-aanvaller Jesper Vonk om zijn team op voorsprong te brengen. Met een strak schot in de uiterste linkerhoek laat hij de Longa-doelman kansloos (1-0). Nog geen vijf minuten later een kans voor DZC’68 om de score zelfs te verdubbelen. Cas Evers ziet zijn schot vanaf de zestien net naast de paal tegen de boarding verdwijnen. Ook een vrije trap van Jesse Wortelboer wordt geblokt door Longa’30, dat sporadisch in de buurt komt in het strafschopgebied van de tegenstander. Een voorzet van Longa-aanvaller Thom Berendsen wordt stijlvol door DZC-keeper Mike Thus uit de lucht geplukt. Dan gaat de verdediging van Longa’30 in de fout en neemt de talentvolle Max van der Velpen de bal in de sprint mee. Zijn schot verdwijnt onder de keeper door en brengt DZC’68 in de 36e minuut op een 2-0 voorsprong. Na wat extra tijd valt het rustsignaal en is er vooral werk aan de winkel voor Longa-trainer Dennis van Toor.

Bij de aftrap van de tweede helft komt bij Longa’30 een extra aanvaller in het veld. Thomas Kerperien vervangt Luuk Doppen. Door deze omzetting komt Longa’30 in het tweede deel meer toe aan aanvallen, maar weet dat de geboden ruimte kansen biedt voor de tegenstander om de wedstrijd op slot te gooien. De verdediging van DZC weet een tegentreffer te voorkomen en doelman Mike Thus keept foutloos. In de 58e minuut levert balverlies van Longa, op de helft van de tegenstander, DZC’68 de mogelijkheid om direct de aanval te zoeken. Met een ferme trap wordt Nick Abbink richting doel aangespeeld. De verdediging van Longa’30 lijkt bal weg te koppen, maar slaagt daar niet in. Aanvoerder Nick Abbink profiteert van deze misser en kopt de bal langs de uitlopende doelman in het verlaten doel (3-0). Beide trainers brengen hierna verse spelers in. DZC’68 verslapt niet, ondanks zij tegenstander Longa’30 vaker de bal gunnen. De jeugdige invallers bij DZC trachten nog tot scoren te komen, maar Nick Huls heeft geen geluk aan zijn zijde. Na ruim 90 minuten vindt scheidsrechter Wijnand Rutgers het wel genoeg en fluit voor het einde.

DZC’68 speelt op 1 juli de Finale. Voor Longa’30 is het einde toernooi, zij ontvangen tijdens de prijsuitreiking die dag een cheque voor het behalen van de derde plaats.