De kopgroep van de Montferland Run in 2019 op weg naar Zeddam. Foto: Ilse Bekker

De kopgroep van de Montferland Run in 2019 op weg naar Zeddam. Foto: Ilse Bekker

Jubilerende Pfixx Solar Montferland Run zet sterke traditie voort

Sport

‘s-HEERENBERG - Ook dit jaar doen er weer een groot aantal wereldtoppers en Nederlandse topatleten mee in ‘s-Heerenberg. In deze 25e editie zijn bij de vrouwen de Ethiopische wereldkampioene marathon Amane Beriso en haar landgenote 18-jarige Medina Eisa (wereldkampioene en wereldrecordhoudster bij de junioren over 5000 meter), de opvallende namen. 

Voor Nederland start o.a. de sterke, veelvoudig nationaal kampioene Maureen Koster. Bij de mannen maken de Keniaan Sebastian Sawe (regerend wereldkampioen Halve Marathon) en de zeer talentvolle Ethiopiër Addis Yihune (wereldkampioen 5000 meter bij de junioren in 2022) hun opwachting en een grote groep Nederlandse topatleten waaronder Mike Foppen en Richard Douma. 

Het parcours met start en finish in de historische binnenstad van het Gelderse ’s-Heerenberg valt jaarlijks in de smaak bij de topatleten en de recreatieve hardlopers.  

Lopend door het prachtige Montferlandse bos, worden de dorpjes Stokkum, Beek en Zeddam aangedaan. En met o.a. één van de beklimmingen Peeskesbult (liefst 42 hoogtemeters) zit er veel variatie in het parcours. Voor velen is het ook belangrijk dat deze internationale wedstrijd een ‘gemoedelijke sfeer’ kent. Zo doen er maximaal 4000 lopers mee, waaronder traditiegetrouw een mix van wereldkampioenen, aanstormende talenten en Nederlandse topatleten. 

Internationaal topveld
Naast de wereldkampioenen Sebastian Sawe en Addis Yihune mag er veel verwacht worden de Keniaan Bernard Muia, hij won recentelijk de marathon van München, en de tweevoudig Zweeds kampioen Suldan Hassan. Bij de vrouwen zal de eerder genoemde wereldkampioene marathon Amane Beriso de strijd aan moeten gaan met een drietal talentvolle Ethiopische landgenoten en wel de slechts 18-jarige Medina Eisa (wereldkampioen en wereldrecordhoudster bij de junioren over 5000 meter) en Melknat Wudu (zilver WK junioren 5000 meter in 2022) en Aynadis Mebratu (2e Afrikaans kampioenschappen junioren 5000 meter in 2023). Daarnaast zal de winnares van de Tokyo marathon van dit jaar, Rosemary Wanjiru uit Kenia, meestrijden voor de winst.

Uit Duitsland start de huidig nationaal kampioene halve marathon Miriam Dattke. 

Het sterke deelnemersveld bij zowel de mannen als bij de vrouwen moet in staat zijn om serieus aanval te doen voor een verbetering van het parcoursrecord van respectievelijk Goeffrey Koech (42.13 minuten) en Tsigie Gebreselama (47.27 minuten). 

Nederlandse top
Ook de Nederlandse topatleten komen ieder jaar graag naar ’s-Heerenberg. In deze jubileumeditie mag het een en ander worden verwacht van Maureen Koster (WK-finaliste op de 5000 meter afgelopen zomer, nationaal kampioene op de Halve Marathon in 2022) en Mike Foppen (nationaal recordhouder op de 5000 meter, indoor en outdoor). Beide atleten hebben te kennen gegeven dat zij in deze fase van het jaar - ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs – een lange wegwedstrijd willen lopen. De 31-jarige Koster was er in 2016 op de 1500 meter al bij tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, afgelopen seizoen voldeed zij aan de kwalificatie-eis voor deelname aan de Olympische Spelen van Parijs op de 5000 meter. De afgelopen jaren heeft Koster - vooral op afstanden vanaf de 5000 meter - bewezen mee te kunnen strijden met de allerbeste Europese en Afrikaanse loopsters. Op zondag 3 december krijgt Koster concurrentie uit eigen land van Jill Holterman (zij deed voor Nederland mee op de marathon tijdens de laatste Olympische Spelen van Tokyo). Bij de mannen moeten Richard Douma (nationaal recordhouder op de weg over 5 en 10 kilometer), Tim Verbaandert (baanspecialist op de 3000 meter, afgelopen maart zesde bij EK Indoor op de 3000 meter) en wellicht ook Luuk Maas (Nederlands kampioen Halve Marathon in 2022, dit jaar tweede Nederlander in Amsterdam Marathon) het Mike Foppen lastig kunnen maken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier