DHC G-team in training met trainster Pleun Sombekke. (foto: Roel Kleinpenning)
DHC G-team in training met trainster Pleun Sombekke. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Hockeyclub naar Special Olympics?

  Sport

DOETINCHEM – Bij de Doetinchemse hockeyclub DHC is het G-hockey volop in ontwikkeling. Iedereen die enigszins niet kan meekomen bij het reguliere hockey, is welkom. "Iedereen die wil hockeyen kan dat bij ons komen doen."

door Hans Hissink

Ruim een jaar geleden gaf een hockeymoeder bij DHC aan dat er behoefte was aan een ander soort hockey. Zo is het G-hockey ontstaan in Doetinchem.

Chantine Brinks is samen met Pleun Sombekke trainster van het G-hockeyteam. "Als er een G voorstaat dan denken mensen vaak aan 'gehandicapt', maar dat is niet zo. Als je even niet mee kunt komen bij het reguliere hockey dan is het G-hockey een heel mooi alternatief. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sporters met ADHD, autisme, obesitas en spraakmoeilijkheden."

Trudie Liedenbaum is vrijwilliger bij DHC en technisch gedelegeerde van de hockeysport bij de Special Olympics, een organisatie die sportwedstrijden organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij is nauw betrokken bij het G-hockey. "DHC omarmt dit initiatief. Het is een mix met jongens en meisjes, kent geen gradaties, het is open en vrij en je hoeft je niet gedwongen te voelen. De jongste in dit team is 9 jaar en de oudste 26, dat kan gewoon. Zij zijn aan elkaar gelijk binnen het team."

Niet alleen het sportieve, maar ook het sociale aspect speelt een grote rol. "Deze sporters hebben een ander sociaal leven. Tijdens de training ben je meer individueel met hen bezig en nemen we ook wel eens een stapje terug. Even stil staan en met elkaar praten. We zijn naar bakwinkel Gaabs geweest om taarten te bakken. Je ziet ze gigantisch groeien en vinden het fijn dat het weer donderdag is en ze weer kunnen trainen. Uiteindelijk wil ik dat ze allemaal plezier hebben. Het is ook fantastisch om te merken dat de ouders ontzettend betrokken zijn," vertelt Chantine Brinks trots.

Droom

De ultieme droom voor Liedenbaum is heel duidelijk. "Volgend jaar vinden de Special Olympics Nederland in Den Haag plaats. Hoe mooi zou het zijn dat het G-team van DHC daar aanwezig kan zijn, dat je dan in twee jaar tijd een team daarvoor op de been hebt kunnen brengen. Daar zou ik apetrots op zijn."

Volgens Trudie Liedenbaum en Chantine Brinks is iedereen welkom die het G-hockey wil proberen. "Dat kan geheel vrijblijvend tijdens een training. Dit mag drie keer en is gratis. Daarna beslis je of je lid wordt van DHC. Scheenbeschermers en bitjes hebben we gekregen van 'Kanjers voor Kanjers', die zijn aanwezig en hoeven dus niet aangeschaft te worden wanneer je een keer wilt meetrainen." De trainingen zijn iedere donderdag van 18.30 uur tot 19.30 uur bij DHC op Sportpark Zuid. Aanmelden kan via het e-mailadres specialhockey@dhcnieuws.nl.

doetinchemsehockeyclub.nl

Meer berichten