Peter Hofstede en Mike Snoei, de nieuwe trainer van De Graafschap. (foto: De Graafschap Media)
Peter Hofstede en Mike Snoei, de nieuwe trainer van De Graafschap. (foto: De Graafschap Media) (Foto: )
65 jaar De Graafschap

Hopen op helden

  Sport

Doetinchem - De Graafschap bestaat 65 jaar. in het kader van het jubileum is er een grote tentoonstelling te zien in het Stadsmuseum Doetinchem. Naar aanleiding hiervan beschrijft Noud van de Louw zijn De Graafschap gevoel in een serie verhalen.

door Noud van de Louw

Zomerstop. Een periode waarin Graafschap-supporters, ondanks degradatie, trots met ons logo op boulevards, zwembaden en stranden paraderen. Een periode waarin we de sentimenten en emoties even in de ijskast kunnen plaatsen en even niet meer aan het debacle van vorige maand hoeven te denken. Toch begint het bij mij te kriebelen.

Als onze nieuwe coach Mike Snoei uitspraken doet over vier nieuwe spelers en daarmee een compleet nieuwe as, gaat mijn hart toch sneller kloppen. Een compleet nieuwe as zou betekenen dat we een nieuwe spits, een mid-mid, één of twee centrale verdedigers of een nieuwe keeper kunnen verwachten. Bij uitstek posities die echt het verschil kunnen maken en dan ook vaak karakteristieke voetballers.

Berry Powell, Pjotr, Aleksander Klak, Jimmy van Fessem, Stephan Keller, Donny de Groot, Youssef El Jebli, Michael van der Kruis: zomaar wat namen die bij me opkomen als ik aan helden in de as denk. De vraag is: zullen de beloofde versterkingen van Snoei helden of anti-helden worden? Anti-helden hebben eigenlijk ook altijd wel iets moois en ze hebben vaak één ding gemeen met helden. Ze kunnen niet écht voetballen. De held op mid-mid positie moet echter wel over een skillset beschikken om enige creativiteit in het spel aan te brengen zoals El Jebli heeft laten zien. Wat ze wél gemeen hebben is het 'niet lullen, maar poetsen DNA'. De zware taak aan de mannen in bovenstaande afbeelding om deze helden binnen te halen.

Onze nieuwe trainer Mike Snoei heeft zelf ook heldenpotentie als je het mij vraagt. Als ik Mike hoor praten in interviews schat ik hem in als een integere en eerlijke man. In een interview aan het eind van afgelopen seizoen maakt hij als trainer van Telstar de ploeg van Roda JC geheel terecht met de grond gelijk. In het desbetreffende interview koos hij zijn woorden niet zorgvuldig, maar kwamen deze uit de grond van zijn hart en had hij maling aan wie hij daar eventueel mee zou kwetsen. Deze zeldzame tirades van voetbalmannen zijn pareltjes. Pareltjes die nog zelden worden gevonden op de bodem van een oceaan vol doordachte en politiek correcte uitspraken over 'wedstrijden die volgende week beter moeten en in de spiegel kijkende ploegen'.

Ik heb daarom best wel een beetje vertrouwen in komend seizoen met Snoei aan het roer. Ik heb nog nooit in professionele voetbalkringen mogen verkeren, maar ik kan me zo indenken dat ik voor een trainer als Mike Snoei een stapje extra zou zetten en dat, dat is nou precies wat we willen zien hier in de Achterhoek. Ik hoop dat hij het goed gaat doen en dat is niet alleen omdat ik wil dat wij na één seizoen alweer zullen promoveren, maar ook omdat ik mannen als deze dat gun.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden