De voorbereiding op het seizoen is weer van start gegaan. (foto: De Graafschap Media)
De voorbereiding op het seizoen is weer van start gegaan. (foto: De Graafschap Media) (Foto: )
65 jaar De Graafschap

'Deze periode geniet ik het meest'

  Sport

Doetinchem - Afgelopen zaterdag speelde De Graafschap zijn eerste oefenwedstrijd van het seizoen op de velden van De Wrange onder de rook van de Vijverberg.

Door Noud van de Louw

Om in een wedstrijdritme te komen, spelen de jongens een aantal oefenwedstrijden in de regio en tegelijkertijd aan supportersbinding te doen. Deze voorbereiding heeft altijd iets bijzonders over zich, iets onschuldigs. Jonge De Graafschap-talenten krijgen de kans zichzelf te bewijzen tegen teams uit de regio, teams uit Griekenland of Spanje waar we nog nooit van hoorden óf zoals afgelopen zaterdag: regioteams.

Ik kan ontzettend genieten van de Achterhoek. Ik maak er ook geen geheim van dat ik verpand ben aan het karakter van de streek. Ik geniet van de Oude IJssel die als een zilveren lint de Achterhoek aan elkaar verbindt, maar ik geniet misschien nog wel het meest van de streek als De Graafschap in de aanloop naar het nieuwe seizoen oefenwedstrijden spelen.

Op avonden waar de volkssfeer overheerst en streekgenoten tezamen komen om te genieten van goudgele rakkers, een laaghangende zon en uitsloverij komt dat Achterhoekse karakter heel duidelijk naar voren. Voor de jongens en mannen die tegen De Graafschap mogen voetballen is dat altijd iets bijzonders, maar zullen dat nooit zo laten merken. Je ziet dat ze ontzettend hun best doen. Voor eigen publiek, vrienden en familie is het in ieder geval belangrijk geen panna te krijgen of misschien zelfs wel Ted een klein beetje te kunnen vernederen door hem het bos in te sturen. Het is hun kans om te laten zien 'dat als ze écht hadden gewild dat ze dit niveau aan hadden gekund'.

Het verschil tussen de eerder genoemde teams uit de regio en regioteams lijkt nihil, maar is echter vrij groot. Een regioteam is een in het leven geroepen elftal die een keer of drie tegen met elkaar trainen om uiteindelijk te voetballen tegen De Graafschap.

Een regioteam dat is geselecteerd op basis van netwerk als ik zo naar de namen kijk. Het zijn in ieder geval niet de beste voetballers uit de regio. Dit zijn jongens waar bij wijze van spreken een wat oldere Achterhoekse keerl van heeft gedacht. 'Den is een mooien keerl en den kan wel een betjen voetball'n'

Ik zag bijvoorbeeld dat Willem Stollé bij het regioteam van afgelopen zaterdag zat. Die ouwe rot in het vak die zijn leven lang trouw aan vv Doetinchem geweest. Ik ken hem niet persoonlijk, maar "den had ook zo bi-j de Graafschap können voetballen, maor dat wol ie nie" heb ik me laten vertellen.

Deze eigenzinnigheden kom je alleen tegen als je de Achterhoek in trekt, bij het volgen van De Graafschap. De Graafschap speelt deze voorbereiding nog tegen AZSV, Zaglebie Lubin, Al Wahda, FC Lienden, DZC '68 en Panachaiki. Allemaal in en rond de streek en ik kan u aanraden eens te gaan kijken. U zult er geen spijt van krijgen.

Meer berichten