V.l.n.r. Mariska Bais, Joris (speler G-team) en ouders Jan en Margriet Veenink. (foto: Roel Kleinpenning)
V.l.n.r. Mariska Bais, Joris (speler G-team) en ouders Jan en Margriet Veenink. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Ik ga keepen of in spits spelen'

  Sport

DOETINCHEM – Joris is zelf heel enthousiast. "Ik vind het ontzettend leuk. Ik ga keepen of in de spits spelen."

door Hans Hissink

De Graafschap gaat met een eigen team meedoen aan de Bijzondere Eredivisie, een nieuwe competitie voor voetballers met een handicap. Afgelopen zaterdag werden de contracten getekend en werd de eerste gezamenlijke training afgewerkt. "Een heel bijzonder moment."

Joris Veenink (14) is gescout tijdens de Achterhoekse Unieke Spelen in Aalten. "Daar hoorden we wat het plan van De Graafschap was. Een heel mooi initiatief," vertelt vader Jan Veenink.

Moeder Margriet vindt het fantastisch. "Dit is voor Joris en voor ons heel leuk om mee te maken. Een heel bijzonder moment. Vooral met de moeilijke start, die Joris als pasgeborene maakte, in ons achterhoofd."
De Graafschap heeft zelf geen ervaring met de doelgroep, maar heeft gezorgd voor een deskundige, enthousiaste en betrokken staf. "Tijdens de eerste bijeenkomst en training werd al meteen duidelijk dat we ons over de begeleiding geen zorgen hoeven te maken, het zag er echt picobello uit," legt Margriet Veenink uit.

Mariska Bais is coördinator Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij De Graafschap. "De Bijzondere Eredivisie is een initiatief van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Zij hebben profclubs benaderd of zij maatschappelijk betrokken wilden zijn bij deze doelgroep. Wij hebben toen al vrij snel 'ja' gezegd. De samenwerking met de verenigingen uit de regio die jeugd G-voetbal aanbieden is daarbij heel belangrijk. Dat blijft de basis voor de spelers. Daarnaast gaan ze bij De Graafschap trainingen afwerken." Aankomend seizoen gaat de Bijzondere Eredivisie van start met 10 teams. Er wordt in toernooivorm gespeeld, vier teams die op één dag een aantal wedstrijden spelen in één van de stadions van de deelnemende profclubs. Joris wil blijven trainen in de vakantie. "Want we willen natuurlijk niet van Ajax verliezen."

Meer berichten