Frodo Jansen (links) en Martijn Beumer van Hockey Club Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning)
Frodo Jansen (links) en Martijn Beumer van Hockey Club Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

DHC dolblij met het tweede waterveld

  Sport

DOETINCHEM - Hockeyen op een waterveld is het summum in het moderne hockey. De Doetinchemse hockeyclub DHC opent zaterdag een tweede kunstgrasveld op haar sportpark, waarmee de club voorsorteert op een nog mooiere toekomst.

remko alberink

"We hebben onze faciliteiten geweldig voor elkaar. Twee watervelden en een nieuw clubhuis", geeft bestuurslid Frodo Jansen van DHC aan. "Nu willen we ook graag een sportieve groei bewerkstelligen."

Het sportpark ligt er geweldig bij deze zondagmorgen, als enkele teams op het Doetinchemse sportpark de laatste oefenwedstrijden spelen voor de competitiestart van dit weekeinde. Jansen: "De wrijving op zo'n waterveld is minimaal, het vereist echt een ander soort hockey. Op een zandveld valt de bal dood neer, op een waterveld stuitert die, dat is heel anders hockeyen."

Dertig jaar

Na dertig jaar was het eerste kunstgrasveld van de op sportpark Zuid residerende hockeyclub aan vervanging toe. "Je kunt dan wel opnieuw een zandveld neerleggen voor de komende dertig jaar, maar dan heb je na vijf jaar al spijt", betoogt Jansen, die zelf sinds een jaar of zes bij de Doetinchemse club hockeyt. ,,We zijn in de omgeving de club met de beste faciliteiten. Dat is belangrijk, want je ziet spelers die vertrokken zijn en hoger gingen spelen nu weer terugkomen."

Martijn Beumer van de technische commissie van DHC beaamt dat. "Wil je tophockey spelen, dan zijn watervelden onontbeerlijk", meent Beumer. "Ons meisjes C1-team speelt op een dusdanig niveau, dat ze bijvoorbeeld ook naar Amsterdam moeten. Op dat niveau wordt alleen maar op watervelden gespeeld. Het extra waterveld maakt dus nog wel wat uit, Beumer: "Zo kunnen veel meer jeugd- en seniorenteams ook op een waterveld trainen. Het spelletje is veranderd, want door een soort aquaplanning op het veld en een bal die veel sneller gaat, zijn de aannames in het hockey een stuk lastiger geworden."

Afgelopen seizoen promoveerde het eerste herenteam van DHC naar de derde klasse. "Ze werden met overmacht kampioen, ik verwacht dat ze het dit seizoen in de derde klasse weer goed gaan doen", meent Beumer, die zelf in het veteranenteam zijn talenten etaleert.

Lustrum

De opening van het veld vindt zaterdagavond om 20.00 uur plaats, op een dag dat DHC ook de tachtigste verjaardag viert. "Er zijn de hele dag diverse activiteiten", stelt Jansen. "Daarbij is gekeken naar wat de leden leuk vinden, daar hebben we op ingezet."

Het bestuurslid hoopt dat met het nieuwe veld ook de ledengroei van DHC doorzet. "We zitten nu op ruim 600 leden, we zouden graag groeien naar een ledenaantal van 700."

Ook Beumer hoopt op meer hockeyers in Doetinchem. "Er zijn veel meer meisjes dan jongens die in de jeugd op hockey gaan. Hoe dat kan weet ik niet, het lijkt namelijk best op voetbal, want je speelt ook elf tegen elf. Je hebt alleen een stick om te gebruiken."

Meer berichten