Spectaculaire opkomst tijdens een thuiswedstrijd op de Vijverberg.
Spectaculaire opkomst tijdens een thuiswedstrijd op de Vijverberg. (Foto: PR)
65 jaar De Graafschap

Superboerisme, domweg gelukkig

  Sport

door Noud van de Louw

Doetinchem - Vroeger toen de kratten pils nog van hout waren en je door moest zuipen om het vuur aan te houden, werd ik onder de lange jas van mijn vader de Vijverberg binnengesmokkeld. Ik geloof niet dat hij dat deed omdat mijn vader zich voor mij schaamde, maar het was simpelweg makkelijk en lachen.

Twintig jaar later zit ik met mijn vrienden aan de overkant op vak achttien en word ik elke twee weken zielsgelukkig door het zien van de lichtbakens die boven onze heilige grond uit torenen.

Een dubbeltje op zijn kant. Als ik in de weekenden niet naar huis was gekomen voor de avondjes Vijverberg was de kans groot dat ik in Amsterdam was blijven hangen. Ik denk dat daarom clubs en verenigingen als de Graafschap een ontzettend grote spelers zijn in het behouden van jongeren in de Achterhoek.

Jongeren willen zich thuis voelen, ergens bij horen. Steden als Nijmegen, Utrecht en Amsterdam zijn daarom een luilekkerland voor studenten. Kort door de bocht: je bent student, daar zijn veel studenten, je kunt met veel studenten omgaan dus je voelt je op je plek. Zo had het bij mij ook kunnen lopen, maar ik ben maar wát blij dat ik hier ben gebleven omdat ik de banden die ik hier heb opgebouwd nergens anders had kunnen opbouwen.

Want ik weet niet hoe andere mensen het beleven - ik schat zo in dat er velen mét mij zijn -, maar er is géén plek waar ik me meer op mijn plek voel als op de Vijverberg. De Graafschap heeft mij namelijk niet alleen laten voelen dat ik ergens bij hoor, maar geeft me ook het gevoel dat we echt ergens voor staan.

De normen en waarden die afstammen van kearls met klompen en sigaren dragen wij nog altijd in ons hart. Daarom vind ik - ook met oog op jongerenbehoud - dat we in Doetinchem best wat trotser mogen zijn. Het is een wat nare eigenschap van Achterhoekers om alles wat we hebben en kunnen een beetje te bagatelliseren.

Schreeuw het van de daken man dat chauvinisme. De Achterhoek is onze plek en kijk eens hoe mooi we het hebben, potdommenan!

In het Stadsmuseum Doetinchem is de komende maanden een unieke tentoonstelling te zien over 65 jaar De Graafschap. Noud van de Louw schrijft naar aanleiding hiervan een serie verhalen over zijn De Graafschap gevoel. Dit is deel 1.
De expositie aan de Burgemeester Van Nispenstraat 2 in Doetinchem is te zien dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree is 4,75 euro (kinderen gratis).

Meer berichten