Impressie editie 2018
Impressie editie 2018 (Foto: ARGO Atletiek)

Inschrijving Halve Marathon ARGO Atletiek geopend

  Sport

Doetinchem - Voor de 35e keer wordt zondag 27 oktober de JUMBO Halve Marathon Doetinchem gehouden. Naast de 21,1 kilometer kan ook gelopen worden op de 7,5 kilometer. Voor de jeugd zijn 1 en 2,5 kilometer de afstanden. Inschrijven kan via de website www.argoatletiek.nl.

Alle deelnemers ontvangen bij deze speciale editie een bijzondere herinnering. Het betreft een speciale buff in een Achterhoekse kleurstelling. Een buff is een multifunctionele sjaal die je in een handomdraai verandert in een coll, muts of hoofdband. Een buff is uitermate geschikt voor alle buitensporters.

De eerste editie van de Halve Marathon vond plaats in 1985 en werd door ARGO Atletiek georganiseerd vanuit de voormalige Veemarkthal in Doetinchem. Gerard en Elly Schepers uit Gaanderen waren de wedstrijdorganisatoren. Het parcours liep van de Veemarkthal via de Holterweg naar een rondje dat drie keer gelopen moest worden. De ronde ging van de Zuivelweg, Varsseveldseweg, Ellegoorsestraat en Rekhemseweg weer terug naar de Zuivelweg. Het parcours werd afgezet met hekken van de veemarkt. Deze hekken zaten vol met dierenmest en met name bij regen was dit goed te ruiken! Begin van deze eeuw zijn Gerard en Elly gestopt met de organisatie en is dit overgenomen door Gert Hobbelt en Paul Dieks. In die jaren stopte de politie met het regelen van het verkeer en moest Argo zelf voor verkeersregelaars gaan zorgen. Dit gaf een probleem bij het oversteken van de Varsseveldseweg en daarom heeft Gert toen een route door de Slangenburg uitgezet. Over dit fraaie parcours wordt ook nu nog gelopen.

Tijdens de eerste wedstrijd over dit nieuwe parcours op zondag 29 oktober 2000, begon een zware zuidwesterstorm de kop op te steken, waarbij nogal wat bomen omwaaiden. De bomen lagen her en der over het parcours verspreid, maar de lopers liepen er langs of klommen er overheen. Achteraf had deze loop nooit door mogen gaan, maar gelukkig bleven ongelukken uit. Deze stormeditie staat nu bekend als de meest memorabele loop in de geschiedenis van Argo.

Gerard Schepers en Gert Hobbelt zijn inmiddels beide overleden, maar de sporen die ze nagelaten hebben bij Argo zijn nog steeds zichtbaar tijdens de halve marathon.

Meer berichten