Anouk ter Bille (links) en Hilde Gerritsen. (foto: Irma Marneth)
Anouk ter Bille (links) en Hilde Gerritsen. (foto: Irma Marneth) (Foto: Irma Marneth)

Talentenacademie voor meiden

  Sport

Doetinchem - Profvoetballer worden, wie wil dat nou niet? Een Achterhoekse jongen droomt om ooit in het shirt van De Graafschap te mogen voetballen. Voor meiden is de kans dat zij een glansrijke voetbalcarrière tegemoet gaan veel verder weg.

Heeft een meisje echt talent, dan is ze momenteel aangewezen op Twente of Zwolle. Het talent verdwijnt op deze manier uit de Achterhoek. Hilde Gerritsen (26) en Anouk ter Bille (28) willen hier graag verandering in brengen. Vanaf januari 2020 starten zij met een talentenacademie voor meiden.
Van onderop beginnen, draagvlak binnen het voetballandschap creëren en samen een stip op de horizon plaatsen: dat is een goede samenvatting van de afgelopen anderhalf jaar. "We hebben een enorme passie voor zowel de Achterhoek als voor het meiden- en vrouwenvoetbal", geeft Gerritsen aan. "Samen met de hele Achterhoek willen wij het meiden- en vrouwenvoetbal toekomstbestendig maken."

In samenwerking met Achterhoek in Beweging, De Graafschap, de KNVB en regionale clubs starten de meiden in januari 2020 een talentenacademie. Het doel is om de talenten uit de regio in beeld te krijgen en het meiden- en vrouwenvoetbal kwalitatief verder te laten groeien. Er wordt gestart met een MO13-team, waarvoor spelers worden aangedragen door hun clubs en door scouts. Naast de trainingen bij de eigen club, maken ze als talentengroep extra vlieguren door middel van extra trainingen en oefenwedstrijden. Elk seizoen komt er een team aan de onderkant bij, waardoor de talentenacademie steeds groter wordt. "Vanaf MO15 gaat de intensiteit omhoog, want vanaf dit moment gaan zij twee extra trainingen volgen", geeft Gerritsen aan. Vanaf de MO17 zal het hele plan nog meer structuur krijgen. "Talenten spelen vaak tussen de jongens, maar vanaf een bepaalde leeftijd kunnen zij dit echter op fysiek gebied niet meer redden en worden daarom al snel doorgeschoven naar een vrouwenteam. Dit niveau is voor een echt talent nog te laag", verteld Gerritsen.
"Daarom bieden wij getalenteerde meiden de kans om vanaf dan vier keer in de week te trainen en daarnaast ook samen competitie te spelen."

Alle trainingen worden gegeven door gediplomeerde trainers. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling. "Voor meiden is het nieuw om geselecteerd te worden en zij moeten wennen aan de intensiteit en het niveau. Extra aandacht voor het welbevinden is daarom erg belangrijk"

De meiden zijn het erover eens dat dit project echte Achterhoekse Trots moet worden. "Wij willen met de gehele Achterhoek het meiden- en vrouwenvoetbal omarmen en naar een hoger plan tillen De plannen zijn al getoetst met 10 grote verenigingen uit de Achterhoek en zij waren allemaal erg enthousiast", geeft Gerritsen aan.

De officiële start van het project is tijdens een interactieve avond met sprekers op woensdag 20 november op de Vijverberg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden