De winnaars van 2019.
De winnaars van 2019. (Foto: Roel Kleinpenning)

Ronde van de Achterhoek:geen editie 2020

  Sport

Regio - De landelijke beperking van politie-inzet wielerkoersen is ook voor de Ronde van de Achterhoek aanleiding om de editie van 2020 van de kalender te halen.

Als laatste vrije wielerkoers voor topamateurs in de provincie Gelderland, was er het dilemma om in te krimpen naar een korte omloop (Bredevoort-Varsseveld 8 rondes van 25 kilometer) of aan te sluiten bij de Holland Cup Competitie, zoals profronde Ronde van Overijssel.  Een omloop vermindert de Achterhoek promotie, en een profronde is financieel nog niet haalbaar.

Nadat eerst de datum van de koers moest verschuiven, op 16 augustus is de start van de ronde van Spanje in Nederland, dus geen enkele verkeersbegeleiding beschikbaar, viel voor 23 augustus Groenlo als finishplaats af, door de geplande combi met de kermiskoers.

Ook Lichtenvoorde was in beeld als finish, maar uiteindelijk bleek Varsseveld via de V.I.V. en WTC De Slinge beschikbaar als finishplaats. De start zou in Bredevoort zijn.

De beperking politie-inzet met 50% voor wielerkoersen in 2020, bracht veel landelijke amateurkoersen in de gevarenzone.

Een korte omloop, zonder politiebegeleiding, is voor de Ronde van de Achterhoek geen alternatief, om de promotie van het gehele gebied te realiseren.

De stap naar de profstatus vraagt naast meer sponsoring, ook een flinke uitbreiding binnen het bestuur, terwijl daar juist de technische leider Arjan Ribbers, door zijn nieuwe baan als fulltime ploegleider bij Sunweb, nu veel minder beschikbaar is.

De Ronde van de Achterhoek was de laatste jaren een succesvol evenement, mede dankzij Achterhoek Toerisme, Achterhoek in Beweging en de vele sponsors.

Afgelopen jaar met de side-events Toertocht, Achterhoek Onbeperkt en Maron Achterhoek Run waren er 20.000 toeschouwers en ruim 100.000 kijkers via de live-uitzending van TV Gelderland en de samenvattingen op Eurosport TV.

Diverse regionale sportverenigingen zijn onderdeel van de organisatie.  Samen met alle betrokkenen zoekt het bestuur naar continuïteit voor volgend jaar om de ingezette promotie van de Achterhoek niet verloren te laten gaan.

Meer berichten