Op de fiets met nieuwkomers. Foto: PR

Op de fiets met nieuwkomers. Foto: PR

Gezocht: fietsvrijwilligers Present Doetinchem

Vervoer

DOETINCHEM - “Ik houd zelf erg van fietsen en buiten zijn en gun het anderen ook om hun leefwereld te vergroten.” Aan het woord is Jiske, sinds begin dit jaar fietsvrijwilliger bij Present. Iedere maandag spreekt zij af met de Bengaalse Farhana om haar te leren fietsen. Present Doetinchem is een aantal jaren geleden gestart met fietslessen voor met name vrouwen, zodat nieuwkomers in Nederland makkelijk even naar de winkel, vrienden, school, enzovoort kunnen fietsen. Om nog meer mensen de vrijheid van fietsen te laten beleven is Present op zoek naar nieuwe fietsvrijwilligers.

Present krijgt via haar samenwerkingspartners regelmatig vragen van nieuwe Nederlanders naar mogelijkheden om te leren fietsen. Helaas is hier nu een wachtlijst voor, omdat er niet genoeg vrijwilligers zijn. Ze zoeken met name vrouwelijke fietsvrijwilligers, omdat veel mannelijke nieuwkomers vaak wel kunnen fietsen. Present koppelt altijd vrouwelijke fietsvrijwilligers aan vrouwelijke nieuwkomers.

Tussendoor kletsen
Naast dat je iemand helpt om te leren fietsen, leer je ook mensen vanuit andere culturen kennen. “Ik vind het erg leuk om fietsles te geven. We kletsen ook veel tussendoor, waardoor we elkaar beter leren kennen. Farhana nodigt me na afloop meestal even binnen uit en als er tijd voor is, dan drinken en eten we nog wat”, vertelt Jiske, “De fietsles duurt meestal een uurtje. We zijn begonnen met steppen en nu is Farhana bijna zo ver dat ze zelf op het zadel gaat zitten en kan fietsen. Ze moet alleen nog leren om vaart te maken, zodat ze in evenwicht blijft. Als het fietsen goed gaat, gaan we samen fietsen. Dan komen de verkeersregels in de praktijk aan bod”.

Lijkt het je leuk om fietsles te geven aan nieuwkomers? Neem dan nu contact op met Jasmijn Wagenaar, projectcoördinator Present: 06-14638873 of jasmijn.wagenaar@presentachterhoek.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant