Afbeelding
Foto PR Stichting Doetinchem Herdenkt.

Stichting Doetinchem Herdenkt houdt fietstocht met verhalen over WO II

Vervoer

DOETINCHEM - Op zondag 25 september is er weer een fietstocht rond Doetinchem. De tocht is onder begeleiding van gidsen van Stichting Doetinchem Herdenkt (SDH) die op diverse plaatsen - veelal aan de hand van oude foto’s - verhalen vertellen over hetgeen er tijdens de Tweede Wereldoorlog op die plek is gebeurd. Het is de laatste fietstocht van dit jaar.

Rond Doetinchem zijn talrijke gebouwen, objecten en locaties te zien die een rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld de crashlocaties van geallieerde vliegtuigen en de woningen waar verzetsmensen, onderduikers of Joden woonden. Daarnaast zijn er nog steeds talrijke Koch-bunkertjes en restanten van loopgraven en Flak-posities. Ook is nog te herkennen waar Vliegveld Groenendaal was en het ‘Kattennest Stellung Rosengarth’ Dit was een onderdeel van een  groot en belangrijk radarcentrum dat telefonisch in verbinding stond met het Flugwachkommando in Ruimzicht waar zich ook een peilcentrum en later de Ortskommandantur bevond. Een telefoonlijn werd gesaboteerd zodat Doetinchemmers verplicht werden deel te nemen aan de kabelwacht.

Een directe telefoonverbinding was er ook met kasteel Slangenburg waar in september 1944 generaal Wilhelm Bittrich verbleef die zijn twee SS-tanksdivisies naar Arnhem stuurde waardoor Operatie Markt Garden mislukte. De cellen van de Kruisberg waar de Sicherheitsdienst zovelen gevangen hield, zijn er nog vrijwel onveranderd. Een van de cellen heeft SDH op authentieke wijze ingericht. Ook de villa die ooit de naam Bouchina droeg, is er nog. Het was een van de drie plaatsen in Nederland waar zogeheten bevoorrechte Joden waren ondergebracht.
Tevens zijn de locaties te zien waar het distributiekantoor stond dat door het verzet werd overvallen. En op de gebombardeerde plek waar het schoolgebouw stond waar de Duitsers een laboratorium van hadden gemaakt, staat tegenwoordig weer een schoolgebouw. Ook de gebombardeerde Nemaho-fabriek is weer herbouwd.

De tocht begint om 10:00 uur bij het WOII- Informatie- en Documentatiecentrum van SDH aan de Loolaan (voormalig uitvaartgebouw Algemeen Kerkhof).De lengte bedraagt 12 kilometer en het duurt 3 uur. Bijdrage deelname is 4,50 p/p vanaf 16 jaar. Kinderen tm 15 jaar kosteloos. Er kunnen maximaal 25 personen meefietsen (op volgorde van aanmelding). Bij slecht weer gaat de tocht niet door. (Beslissing en vermelding een uur van tevoren).

Meer informatie en aanmelding: https://doetinchemherdenkt.nl/activiteiten/fietstochten

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier