Vlnr: Helga Witjes, Erik Haverkort en Eric-Jan de Haan. Foto: Roel Kleinpenning

Vlnr: Helga Witjes, Erik Haverkort en Eric-Jan de Haan. Foto: Roel Kleinpenning

Prominent bezoek voor Brekr in Doetinchem

Vervoer

DOETINCHEM/LOCHEM – In een bijgebouw van het monumentale achttiende-eeuwse landhuis Kruisberg is sinds 2018 het innovatieve bedrijf Brekr gevestigd dat actief is in de fabricage en verkoop van elektrische brommers en niet zo maar brommers, maar eigenzinnige technische hoogstandjes waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt. Drie bezoekers wilden dat wel eens van dichtbij zien en beleven. Het Achterhoekse kamerlid Erik Haverkort (VVD), Helga Witjes (gedeputeerde van de provincie Gelderland) en Eric-Jan de Haan, bestuursvoorzitter van de stichting Achterhoek Toerisme en wethouder in de gemeente Lochem stapten er binnen voor een praatje en om op een echte Brekr Model F Fatbike een proefrit en een rondje door het park te maken.

Door Bert Vinkenborg

De drie bezoekers hebben vanuit hun functies als volksvertegenwoordiger en bestuurder een gemeenschappelijke interesse met het thema Mobiliteit in hun portefeuille en willen daar alles over weten. De oprichters van Brekr, commercieel directeur Niels Willems en technisch directeur Jasper Hagedoorn laten trots hun nieuwste geesteskind de fatbike Brekr Model F met elektrische ondersteuning zien en bieden een proefrit aan. Brekr is herkenbaar maar ook weer helemaal nieuw met de mogelijkheid er een persoonlijk tintje aan te geven. De techniek is gebaseerd op de nieuwste stand van zaken, maar volgens de oprichters stoppen hun ambities niet bij het Model F Fatbike en valt in de toekomst nog meer te verwachten. Het bedrijf groeit in een hoog tempo en heeft zijn vleugels inmiddels ook al buiten Nederland uitgeslagen.

Met de Brekr Model F Fatbike kan, afhankelijk van het soort accu, een afstand van 45 tot 70 kilometer afgelegd worden waarna de accu er eenvoudig uit genomen en aan een gewoon 220 volt contact weer opgeladen kan worden. De kosten van energie zijn daardoor relatief laag. Opvallen doe je zeker ook met een Brekr. Een van de bekendere Nederlanders met een Brekr is Ruud Gullit. Voor verschillende klanten, niet alleen prominente, maakt men speciale custom Brekrs met ge-airbrushte kappen, vering en handgemaakte zadels.

Na de rit door het park filosofeerden volksvertegenwoordiger Haverkort en bestuurders Witjes en de Haan over de toekomstperspectieven die dit vervoermiddel opent. Voor verkeer binnen stedelijk gebieden is het een plezierig, betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief voor de auto en eigenlijk voor alle vervoermiddelen met verbrandingsmotoren. Ook voor de toeristische en vrijetijdssector is het een prima oplossing. Bewoners van het landelijk gebied en kleine kernen waar geen of niet vaak genoeg openbaar vervoer komt zijn ook blij met een Brekr. Eric-Jan de Haan ziet in gedachten de Brekr al over de landelijke fietspaden van de Achterhoek rijden. 

Erik Haverkort: “Mooi om te zien dat een Achterhoekse innovatieve ondernemer, de Stichting Achterhoek Toerisme en de provincie Gelderland samen meedenken over het belang van de fiets! Dat neem ik met veel plezier mee naar Den Haag! Daar kunnen we best wat Gelderse creativiteit gebruiken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant