René Reumer (links) en Vanessa Schroer van stichting Doetebol uit Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning
René Reumer (links) en Vanessa Schroer van stichting Doetebol uit Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Doetebol wil ook in zevende jaar blijven vernieuwen’

Wonen

Doetinchem – Zaterdag 12 maart vindt de seizoensstart van Doetebol plaats. Dit valt samen met NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Vrijwilligers helpen die dag om het Doetebol terrein weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen. 

Door Hans Hissink

Het idee voor Doetebol is in 2015 ontstaan in de wijk Schöneveld. “Een aantal kinderen in de wijk wilde graag dichtbij huis, buiten in én met de natuur kunnen spelen. Zij hadden onder andere de wens om hutten te kunnen bouwen en uitdagend te kunnen klimmen. Samen met de kinderen en twee volwassenen zijn er ideeën ingediend bij de gemeente,” legt Vanessa Schroer uit. Zij is voorzitter van de stichting Doetebol.

Enthousiast
De gemeente was enthousiast over het plan en gaf akkoord. Mede vanwege de verhuizing van de Esbro en de aanleg van de Oostelijke Rondweg. “We kregen 11.000 vierkante meter grond tot onze beschikking en een startbudget voor de aanleg. Op voorwaarde dat we met de buurt zelf verantwoordelijk zouden zijn voor onderhoud en vernieuwing. In 2016 hebben we een buurtbijeenkomst georganiseerd waar buurtbewoners zich hebben aangemeld als vrijwilliger en we een stichting zijn geworden,” vertelt René Reumer, vice-voorzitter van de stichting.

Volgens Vanessa moet Doetebol met name voor kinderen vanaf 8 jaar uitdagend genoeg zijn. “We zien dat veel speeltuinen niet meer interessant zijn en de computer verslavend is. Bij Doetebol wordt de creativiteit aangesproken en de motoriek geoefend. Bovendien worden sociale vaardigheden ontwikkeld en kan het zelfvertrouwen groeien door het nemen van risico’s. Wij zijn blij dat naast de jongere kinderen ook pubers Doetebol gevonden hebben. Veel pubers gebruiken Doetebol als hangplaats waar ook de buik- en armspieren getraind worden. Wij maken vaak een praatje met ze en hebben geen problemen met hen. Mits ze alles netjes en heel achterlaten.” René noemt Doetebol een voorbeeldproject van een succesvol bewoners initiatief.

Terugkijkend zijn Vanessa en René supertrots dat met buurtbewoners een prachtig speelgebied en ontmoetingsplek is gerealiseerd. “Het heeft het woon- en leefplezier in de wijk aanzienlijk vergroot. Er zijn zelfs mensen die voor Doetebol in de buurt komen wonen,” aldus Vanessa. “We zijn van de bouw- en ontwerpfase overgegaan naar onderhoud, vervanging en uitbreiding. Daardoor is het werk minder zichtbaar omdat er al een fantastisch terrein is. Corona heeft daar nog een schep bovenop gedaan. Doordat er geen activiteiten konden worden georganiseerd, konden we ook minder contact maken met de buurt. Nu hebben we weer heel veel zin en energie om de draad op te pakken, feestjes te organiseren en met elkaar aan de slag te gaan,” vult René aan. Doetebol is trots op de vele samenwerkingen. “Met de Anna Hoeve die wekelijks de prullenbakken leegt, met Boomzorg35 die meehelpt in ons boomonderhoud, de gemeente die ons jaarlijks van nieuwe takken voorziet, met De Graafschap, BUHA, Buurtplein én de sponsoren zoals “Stadscafe Simons” en de ECDD (Energie Cooperatie Duurzaam Doetinchem) zodat er nieuw werkmateriaal gekocht kan worden. We vergeten nu heel veel partijen, maar dit is een greep uit onze samenwerkingspartners.”

Vanessa en René kijken graag vooruit. “We willen Doetebol blijven vernieuwen. Daarvoor is contact met de buurt en met kinderen essentieel. Wij bedenken nieuwe ideeën met de kinderen, de gebruikers of anderen die een idee hebben. Iedereen met een goed idee kan dat melden en meedoen om het idee te verwezenlijken. Dus we blijven veel feestjes organiseren, want het is onze ervaring dat daar de beste ideeën worden geboren. Doetebol zal ook nooit klaar zijn. Buiten het onderhoud en activiteiten hebben we voor nieuwe vrijwilligers nog mooie uitdagingen. Hier willen we dan weer fondsen voor benaderen om dit financieel mogelijk te maken. Om deze doelen te bereiken willen we het bestuur uitbreiden. We hebben op het gebeid van financiën en communicatie nog mooie uitdagingen voor nieuwe bestuursleden.”

Jubileum
Door corona een jaar vertraagd, maar een mooi jubileumfeest ligt in het verschiet op zaterdag 2 juli. “Wij zorgen voor drinken en een barbecue. Iedereen is welkom met eten voor het aantal personen waar je mee komt. We delen alles! Er is een huttenbouwwedstrijd met prijzen voor de jeugd en live muziek. Door deze manier van organiseren is opgeven van tevoren niet nodig. Dus nodig je buren en vrienden uit en kom ons vijfjarig bestaan meevieren op een hopelijk mooie zomerdag!”

www.doetebol.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier