V.l.n.r. Peter van Dijck, Henk en Fabio. Foto: Roel Kleinpenning
V.l.n.r. Peter van Dijck, Henk en Fabio. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Groene vingers en twee rechter handen

Wonen

DOETINCHEM – De vrijwilligers van het Tuinteam onderhouden tuinen van mensen die zelf niet in staat zijn om te tuineren. “Vanuit de Stadskamer hebben we gezien dat mensen die een kleine beurs hebben, het budget niet hebben om een tuinman te laten komen voor het onderhoud van hun tuin”, zegt Peter van Dijck. Hij is vrijwilliger en verzorgt de planning voor het Tuinteam. “Vaak willen de mensen wel, maar kunnen ze het zelf om diverse redenen niet. Het tuintje verslonst en daar heeft de buurt last van. Met ons tuinteam en klusteam willen we deze mensen helpen om te voorkomen dat het groen hen boven het hoofd groeit.”

Door Carla van der Meer

Het gaat om mensen die maximaal 120 procent van het bijstandsniveau hebben en die ook geen mensen om zich heen hebben die kunnen helpen. 

Ondersteuning vrijwilligers
“Daarom hebben wij het plan opgepakt om met vrijwilligers bij deze mensen de tuinen te gaan onderhouden”, geeft Van Dijck aan.
“Het gaat om 55 tuinen in Doetinchem waar we drie keer per jaar onderhoud doen. We werken met zeven vrijwilligers. Er zijn meer mensen die graag hun tuin onderhouden willen hebben, maar we hebben niet meer tuinmannen. Daarom willen we graag ondersteuning van meer vrijwilligers. Het liefst tuinmannen / -vrouwen die een rijbewijs hebben, want we hebben een klusbus met gereedschap. De vrijwilligers werken in groepjes van twee drie uur aan de tuintjes. Zo proberen we zo goed mogelijk het hele jaar bij mensen de tuin te onderhouden. Als vrijwilliger kost het niet veel tijd. Dat kan naast je gewone baan. Ik heb zelf een baan als fotograaf en websitebouwer en ik heb tijd om hier twee dagdelen als vrijwilliger aan de slag te gaan. Dat vind ik een mooie combinatie, want ik zit veel achter de computer en vind het fijn om hier te werken en mensen te zien.”

Puntensysteem
De mensen die de tuin laten onderhouden krijgen van de gemeente Doetinchem punten in hun systeem van het meedoen-arrangement. “Hiermee kunnen ze tuinbonnen bestellen”, legt Van Dijck uit. “Zo betaalt de gemeente Doetinchem indirect voor het tuinonderhoud. Mensen die niet in het meedoen-arrangement zitten, kunnen hun tuin ook laten onderhouden, maar zij betalen 3 tot 5 euro per persoon per uur, afhankelijk of ze op het bijstandsniveau zitten of op 120 procent hiervan.”

Ongeveer vijf jaar geleden is De Stadskamer met dit initiatief gestart, onder meer in samenwerking met de Stichting Present, de vrijwilligerscentrale en Sité. De Stadswerkplaats in Doetinchem heeft naast een Tuinteam ook een Klusteam. Voor beide teams worden vrijwilligers gezocht, dus tuinmannen of -vrouwen met groene vingers en klusmannen of - vrouwen met twee rechter handen. 

Voldoening
“Het Klusteam is er voor dezelfde groep mensen op bijstandsniveau of op 120 procent hiervan”, aldus Van Dijck. “De vrijwilligers van het klusteam komen bijvoorbeeld een laminaatvloertje leggen, gordijnen ophangen, behangen, een plafond witten of meehelpen met verhuizen. De materialen worden door de mensen zelf aangeschaft. Ook hier geldt het tarief van 3 of 5 euro per uur per persoon. Hier zijn geen bonnen voor in het meedoen-arrangement. Het geeft voldoening om als vrijwilliger mensen te kunnen helpen en je krijgt er waardering voor terug.
De Stadswerkplaats is te bereiken via 0314-377873 en online.


www.stadskamer.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant