Hennie Berentsen in de dansschool. Foto: Roel Kleinpenning

Hennie Berentsen in de dansschool. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

‘De Beatle-tijd was een dieptepunt’

XInterviews & Achtergrond

GAANDEREN - Velen hebben er de eerste danspasjes geleerd. Sommigen bleven er veertig jaar of meer hangen. Dansstudio Berentsen heeft in 100 jaar van bestaan zijn sporen achter gelaten. Niet alleen dat er op bruiloften en partijen beter wordt gedanst, er zijn ook heel wat liefdes opgebloeid.

Door Nick Moritz

“Op straat ontmoet ik regelmatig stelletjes bij wie ik de eerste vonken heb zien overvliegen”, lacht Hennie Berentsen. “Tot in Turkije toe hoor. En dan herkennen ze me ook nog. Tja, ze zijn vast niet allemaal meer bij elkaar, maar die eerste ontmoetingen zullen ze denk ik niet vergeten. Op de vloer ging het om het dansen en in de nisjes waar men kon zitten werd er dan geflikflooid.”

Charme

De zaal die in 1962 werd gebouwd heeft nog niets van zijn kracht en charme verloren. Destijds was het een van de grootste dansvloeren in Nederland en daar is Berentsen nog altijd trots op. “We hebben hier gewoon iets moois neergezet. Nog steeds is het de grootste dansvloer van de Achterhoek. Als je dwars over de vloer zwiert, houd je echt bij elke dans nog meters over in de hoek. Het is ongetwijfeld een reden waarom men hier graag komt. Toch is de gemoedelijke sfeer hier de belangrijkste attractie. We lessen echt op een hoog niveau en desondanks zeg ik zelf ook altijd dat de gezelligheid nog belangrijker is.”

Pipi

Dansstudio Berentsen werd in 1921 door Hennies grootvader Hent opgericht. Diens zoon Ben nam het over en stond in de regio bekend als ‘pipi’. “Die bijnaam kreeg hij door zijn voorliefde voor de tango. In de tango is de promenadepositie een belangrijke stijlfiguur. Afgekort is dat PP. Mijn vader kon ooit een poos geen les geven omdat hij zijn sleutelbeen had gebroken. Toen ben ik er op de vloer bijgekomen en eigenlijk nooit meer vanaf geweest. Dat is inmiddels alweer 55 jaar geleden.”

De lange jaren van dansen en lessen werden doorbroken door de corona pandemie. In die periode kon er natuurlijk geen les worden gegeven. “Dat was een klap. We hebben wel vaker slechte tijden gekend. In de tijd dat The Beatles opkwamen was het dieptepunt. Toen was de belangstelling voor het klassieke dansen even compleet weg. De gedwongen stop door corona was toch extra wrang.”
“Ik ben heel dankbaar dat de meeste vaste klanten besloten om gewoon door te betalen”, vervolgt Berentsen. “Ongelooflijk toch. Het tekent de saamhorigheid bij ons, net als de hulp van vele vrijwilligers. Daar gaan we met een etentje voor genodigden ook dankjewel voor zeggen. Uiteraard is er ook een receptie. Op zaterdag 16 oktober is iedereen van 14.00 tot 16.00 uur welkom bij de danszaal. Alles met inachtneming van de regels van het RIVM.”


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant