Helma Folman (links) en Ineke Bais van Miracle Sound. Foto: Roel Kleinpenning
Helma Folman (links) en Ineke Bais van Miracle Sound. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Miracle Sound zoekt dirigent

XInterviews & Achtergrond

Doetinchem – Barbershopkoor Miracle Sound is naarstig op zoek naar een nieuwe dirigent. “Onze huidige dirigent Els Peters stopt na onze voorjaarsshow mei volgend jaar”, zegt Ineke Bais van Miracle Sound. “Ze is tien jaar geleden vanuit ons koor dirigent geworden. Dat ging heel goed, maar nu wil ze weer graag in het koor zingen. Wie wordt onze nieuwe dirigent?”

Door Carla van der Meer

“De nieuwe dirigent moet er vooral plezier in hebben om onze groep dames te dirigeren”, zegt Bais. “Het hoeft niet per se een conservatorium opgeleide dirigent te zijn. Er zijn ook heel veel goede amateurdirigenten. Een voorwaarde is wel dat de dirigent een klik heeft met een barbershopkoor. Een quote van onze dirigent is: Je komt voor de muziek en je blijft voor de vriendschap.”

Verbinding houden
“We bestaan nog als koor na alle coronaperikelen”, vertelt Helma Folman van Miracle Sound. “We hebben er allemaal mee te maken gehad. Je kon niet veel, dus ook niet zingen met elkaar. Maar we hebben gekeken naar wat we wel konden en hoe we verbinding met elkaar konden houden. Onze dirigent heeft presentaties gemaakt via Zoom. Samen zingen via Zoom ging niet vanwege de vertraging die erin zit, ontdekten we. Maar een notenpresentatie en het delen van het wel en wee ging wel. Zodra het kon, hebben we buiten op de sportvelden gezongen.”
Miracle Sound bestond twee jaar geleden 30 jaar. “Het feestje voor ons 30-jarig bestaan werd steeds weer verder opgeschoven”, zegt Bais. “Dat is nu zo ver dat we het maar hebben laten varen. In plaats daarvan geven we op 21 mei 2022 een voorjaarsconcert. Onze feestcommissie is daar al druk mee bezig, om een mooi concert op een leuke locatie neer te zetten. Hierover volgt te zijner tijd meer op social media.”
“Het voorjaarsconcert is een leuk doel om naar toe te werken”, laat Folman weten. Het koor is al druk aan het repeteren. “We hebben al tien nieuwe songs”, zegt Bais. “Dat is hard werken, maar het is ook heel leuk.”
“Het vierstemmig zingen van een barbershopkoor is heel mooi”, vindt Bais. “Dat ontroert en soms krijg ik er gewoon kippenvel van. Het is een heel specifiek geluid. We gaan diep in op de teksten. Dat proberen we met het zingen en bewegen tot uitdrukking te brengen. We zingen met emotie.”
“De hoge en de lage stemmen bij elkaar maakt het heel mooi. We hebben het hele bereik”, zegt Folman.

Stabiel koor
Het koor telt 24 leden en het is een stabiel koor. “Af en toe gaat er uiteraard wel eens iemand weg of er komt een nieuw lid bij”, geeft Folman aan. Voor haar is de aanwezigheid van een barbershopkoor een must. “Zo’n 30 jaar geleden ben ik van Zwolle naar Doetinchem verhuisd en toen heb ik eerst gekeken of hier wel een barbershopkoor in de buurt was”, zegt ze. “Dat was een voorwaarde om hier te komen wonen. Ik kan niet zonder.”

Nieuwe repetitieruimte
Miracle Sound heeft een nieuwe repetitieruimte in de Goede Herderkerk in Doetinchem. “Bij de basisschool waar we repeteerden, konden we niet meer terecht omdat daar een informatiecentrum gemaakt werd”, zegt Bais. “We hebben wel 20 locaties bekeken. We zijn heel blij met onze nieuwe plek.”
“Deze locatie is ook groot genoeg om afstand te houden, mochten de coronaregels aangescherpt worden”, vult Folman aan.
Miracle Sound repeteert op donderdagavond van 19.45 tot 22.15 uur in De Goede Herderkerk aan de Eikenlaan 10 in Doetinchem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier