Jolanda Legters bezig met haar passie; mensen helpen bij het boeken van de vakantie van hun dromen. Foto: Roel Kleinpenning
Jolanda Legters bezig met haar passie; mensen helpen bij het boeken van de vakantie van hun dromen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Twijfel niet en boek die vakantie’

XToerisme

GAANDEREN - Gaan we wel op vakantie of slaan we een jaartje over? En als we gaan, gaan we dan met het vliegtuig of met de auto? Corona bracht onzekerheid over de vakantiebestemming. Niet dat dat het grootste probleem was tijdens de coronaperiode, maar het is toch raar dat iets wat jarenlang een vanzelfsprekende luxe was, twijfel oproept.

Door Hans Hissink

De reisbranche is de sector die in het begin van het coronatijdperk misschien wel het meest geraakt werd. Jolanda Legters uit Gaanderen weet daar alles van. Vanuit haar passie voor het reizen, sloot zij zich bijna zes jaar geleden als reisagent aan bij YourTravel, een keten van ervaren reisadviseurs in Nederland. “Ik zag het als een nieuw reisavontuur, een nieuwe uitdaging. Gelukkig was ik toen in de omstandigheid dat ik kon gaan doen wat ik leuk vond en dat is mensen helpen om de reis van hun dromen te gaan maken. En ik vind het nog steeds leuk. Ik heb in de vervelende periode, waar we nog steeds inzitten, nooit overwogen om te stoppen.”

Annuleren en omboeken
Het reisbureau aan de Kerkstraat in Gaanderen werd goed bezocht. “Door mond-tot-mond reclame, berichten op social media en de nieuwsbrieven die ik regelmatig verstuur, wisten vakantieliefhebbers mij te vinden. Na bijna vier jaar heel veel mensen geholpen te hebben bij het zoeken naar een mooie vakantiebestemming, begon de coronapandemie en ineens zat de wereld dicht. Mijn werk bestond alleen nog maar uit vakanties annuleren en omboeken. Vaak meerdere keren bij dezelfde mensen. Er is één voorbeeld waarbij ik bij dezelfde klant de reis zes keer heb moeten omboeken.”

In het voorjaar van 2021 kwam er weer wat licht aan de horizon. “Op dat moment trok het allemaal weer een beetje aan. Juni, juli en augustus waren mooie maanden, mensen durfden weer op reis te gaan, ook al was het allemaal nog een beetje onzeker. Voordeel daarbij was wel dat de meeste touroperators ontzettend coulant waren wanneer vakanties niet door konden gaan.”

Vraag neemt toe
Jolanda merkt dat de vraag naar reizen enorm toeneemt. “Mensen bellen dat ze de behoefte hebben om even weg te willen. Gewoon dat gevoel willen hebben van ‘heerlijk, ik ben op reis geweest’. Er worden veel last-minute vakanties geboekt. Er is grote vraag naar de Canarische Eilanden. Verre reizen naar Curaçao en de Antillen zijn ook in trek. Ook is er wel belangstelling voor reizen naar Canada en Amerika, maar dat staat wel op een lager pitje. Je merkt wel dat veel mensen nog enigszins bang zijn om ver weg te gaan.”

“Mensen bellen ook omdat zij willen weten hoe het werkt. Af en toe zien zij door de bomen het bos niet meer. Wat als ik in het vakantieland corona krijg? Wat moet ik als de kleurcode van het betreffende vakantieland verandert van geel naar oranje of naar rood? De reis- en annuleringsvoorwaarden kunnen bij iedere reisorganisatie verschillen. Echter vallen die allemaal onder de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen red.) en die zijn gewoon goed.”

Aandacht voor verzekering
Daar waar de reisorganisaties in het begin van de coronaperiode ontzettend coulant waren, daar zijn ze nu wat strenger geworden. De reden hiervan is dat corona niet meer nieuw is, we weten meestal wat we kunnen verwachten op een bestemming. Als de klant wil, kan men dus afreizen naar een oranje bestemming. Reisorganisaties laten vakanties alleen doorgaan als het veilig en verantwoord is. In veel gevallen wordt alle medewerking verleend om de reis om te boeken, mocht de klant toch niet willen gaan. Kosteloos annuleren hangt op zo’n moment af van de voorwaarden van de reis. Indien de reisorganisator niet in staat is om de reis veilig en conform reisovereenkomst uit te voeren door onvoorziene buitengewone omstandigheden dan kan de klant kosteloos annuleren. Het merendeel van de reizen die ik verkoop zijn naar bestemmingen met een gele kleurcode en daar kan de klant veilig en goed verzorgd heen.”

Gevolg van deze kleurcodes en verschillende reisvoorwaarden is dat er nog meer aandacht besteed wordt aan de reisverzekering in combinatie met een annuleringsverzekering om te zien of de klanten voldoende gedekt zijn. Ook aanvullende verzekeringen op dit gebied kunnen worden gekocht.

Behoefte aan vakantie
Niet alleen voor reizigers, maar ook voor landen die afhankelijk zijn van toerisme, is het fijn dat toeristen mogen komen. Je wordt daar dan ook met open armen ontvangen.
Mensen hebben behoefte aan vakantie. Jolanda heeft voor hen nog wel wat tips. “Om weinig tot geen risico te lopen, kun je het beste een vakantie boeken bij een ANVR-reisonderneming die weer is aangesloten bij garantiefonds SGR. Niet om reclame te maken voor mijzelf, maar vanwege het feit dat áls er problemen zijn deze naar tevredenheid worden opgelost. Verder krijg je natuurlijk een reisadvies op maat. Veel reisorganisaties werken met flexibele voorwaarden, dus twijfel niet en boek die vakantie gewoon. Juist nu is het fijn om iets leuks in het vooruitzicht te hebben!”

yourtravelgaanderen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier